1 av 2
Hotell i Casablanca rustas för nya turister. Foto: Beatrice Janzon/SR.
2 av 2
Hassanmoskén. Foto: Beatrice Janzon/SR.

Marocko bygger för dubblerad turism

Marocko planerar att kraftigt öka turismen de närmaste åren, nästan fördubbla den. I Casablanca hoppas många på fler utländska besökare, men det finns också en oro för problem som kan uppstå.

På strandpromenaden, La Corniche, vid fiskrestauranger och glassbarer strosar marockaner och utländska turister planlöst runt och njuter av solen. Det är inte tillräcklig badtemperatur ännu och på stranden nedanför samlas mest pojkar som spelar fotboll.

Flera av hotellen i den här delen av Casablanca renoveras och nya byggs upp. Också hamnen förändras. Hind Dougadir har mycket att göra i receptionen på ett av hotellen. Hon hoppas på fler turister. Det är bra för utvecklingen av landets ekonomi och bra för hotellnäringen med fler turister, säger hon.

Turismen viktig för landet
Turismen är en av Marockos viktigaste näringar. Marockanska staten har tagit fram en plan. Målet är 10 miljoner turister är 2010, nästan en fördubbling jämfört med idag.

En rad nya turistorter håller på att byggas utmed Atlantkusten och vid Medelhavet. Investerare från Europa och Gulfländerna satsar mycket pengar. Nyligen lovade bolag i Dubai att pumpa in 70 miljarder kronor i turismutveckling här. För skandinaver är Marocko ett relativt ovanligt resmål idag. Fransmän och spanjorer är de största turistgrupperna.

Priserna stiger
På en bänk på strandpromenaden sitter Dieter Günther från Tyskland och bläddrar förstrött i en guidebok. Casablanca är intressant, tycker han. Med både moderna skyskrapor, slumområden och stranden.

Han tror att det kan bli problem när de fattiga i landet ser hur turisterna på besök lever, nu när näringen ska växa så snabbt.

Också Hind Dougadir ser vissa problem. Det finns de som irriteras av hur européer köper upp hus och omvandlar till hotell.

Dessutom stiger priserna kraftigt på bland annat grönsaker, säger hon. Det är vissa saker som blir dyrare för lokalbefolkningen när turismen ökar.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".