Het debatt om skolfrågor

Betygsystemet, friskolor och mobbning fick känslorna att hetta till bland ansvariga politiker och omkring 100 gymnasieelever från ett tiotal olika skolor i Stockholm på söndagskvällen när Sveriges Radio sände en valspecial kallad ”Eleverna möter makten”.

En av de medverkande i debatten var Teodora Dallas, som går sista året på gymnasiet och hon vände sig till Jan Björklund, folkpartiet:

– Du sa att man ska flytta mobbaren, men det löser ju inte problemet? Ska andra skolor få problemet istället? Det löser ju inte själv situationen? Ska det till slut samlas i en skola där det är fullt med mobbare?

– Man måste givetvis hjälpa mobbaren också att komma ur sitt beteende, att snacka med honom. Men flytten kan vara en förutsättning att skydda mobbningsoffret i den klassen där de finns. Sedan måste man också ta tag i mobbaren, men det kan ske i en annan miljö på en annan plats, svarade Jan Björklund.

Rekordmånga förstagångsväljare
Jan Björklund och skolminister Ibrahim Baylan och skolpolitiker från de andra riksdagspartierna ställdes till svars av omkring hundra gymnasielever, bland dem många förstagångsväljare.

I årets val är förstagångsväljarna rekordmånga, 430 000 jämfört med 390 000 i förra valet och en viktig grupp att locka till sig.

Förutom hur skolan ska hantera mobbning och mobbare var det framförallt betygsystemet som eleverna ställde mest frågor kring, bland annat ansågs det orättvist att vissa skolor ger högre betyg andra lägre.

Friskolor fick känslor i gungning
En annan fråga som fick känslorna att svalla var friskolor. Vänsterpartiets Kalle Larsson retade upp kristdemokraten Inger Davidsson rejält.

– Du vill förbjuda friskolor? sa Inger Davidsson.

– Hörrödu, ska vi prata om privatskolor du och jag? Så länge du står för att det är bra att Livets Ord, scientologerna och extrema muslimska grupper kan driva skolor, så länge har du inte mycket att komma med tycker jag när det gäller privata skolor, sa Kalle Larsson.

– Jag har mycket att komma med när det gäller demokrati och demokrati tycker jag att du har väldigt svårt för, sa Inger Davidsson.

Sång till skolministern
Och när timmen var slut och debatten ebbade ut, var Joel Beck-Friis som går i första året på Blackebergs gymnasium ganska nöjd.

– Jag tycker att debatten var väldigt intressant, det kom upp flera grejer, tyvärr hann inte jag ställa min fråga, men det är inte så mycket att göra åt det. Man fick svar på mycket, men som politiker alltid gör, de lindar in det så man fick inte reda på allts kanske.

Joel Beck-Friis och kompisen Henrik Bålman avslutade med en liten sång tillägnad skolminister Ibrahim Baylan:

– Baylan-do, Baylan-do, amigos adios, adios.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".