Efter VM-succen: Nu tar vardagen vid

Fotbolls VM i Japan och Sydkorea har varit en succé med närmast perfekta arrangemang. Inga fotbollshuliganer har stört matcherna. VM har också bidragit till att skapa bättre förhållanden mellan arrangörsländerna.
Relationerna mellan Sydkorea och Japan har länge hämmats av minnena från den brutala japanska ockupationen av Korea. Jublet ringer i öronen på tusentals brasilianska fotbollssupportrar dagen efter VM-finalen då Brasilien åter klev upp på fotbollstronen. Ronaldo gör sitt första mål och sen ett till och hjälteglorian växer kring den redan legandariske fotbollsstjärnan. Ny tid På läktaren sitter Japans kejsare Akihito sida vid sida med Sydkoreas president Kim Dae Jung. Det blir en markering av att det nu är en ny tid i de ofta så taggiga relationerna mellan Japan och Korea, med rötter i den japanska ockupationen för mer än 50 år sedan. VM har varit både samarbete och konkurrens mellan de båda arrangörsländerna. Fotbollsintresset på topp Eftermälet är ett i det närmaste perfekt arrangemang då också både Sydkorea och Japan visade sina talanger i den yppersta fotbollseliten. Intresset för fotboll är på topp. Men det finns också en ekonomisk baksmälla efter detta jättearrangemang. De enorma investeringarna i nya fotbollsarenor måste betalas. Störst har satsningarna varit här i Japan. Kritik mot Fifa Det finns också en kritik mot ledningen i fotbollsfederationen Fifa för schabbel med biljettförsäljningen, som lämnade gapande hål på läktarna i många av turneringens inledningsmatcher. Det har kostat stora pengar. Men VM blev ändå en succé och nu tar politiken vid. Sydkoreas president Kim Dae-jung är här i Japan på ett tredagars besök och skall idag ha överläggningar med premiärminister Koizumi. President Kim väntas inbjuda kejsar Akihito att besöka Sydkorea, en symboliskt mycket viktig resa om arrangemanget blir av. Spända förhållanden I lördags kom en allvarlig påminnelse om det spända förhållandet mellan Nord- och Sydkorea när de båda sidornas krigsfartyg öppnade eld i ett omtvistat gränsområde. Men krisen har inte förvärrats. Och ordföranden för Nordkoreas fotbollsförbund har nu sänt ett brev till sin sydkoreanska kollega och gratulerat till det sydkoreanska VM-lagets framgångar.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista