Tysk 44-timmarsvecka säkrar jobben

Som första företag i bilindustrin i Tyskland har underleverantören Delphi infört 44-timmars vecka för ingenjörer vid sitt utvecklingskontor i Wuppertal. Ingenjörerna gick med på uppgörelsen för att säkra jobben.

– Vi tänkte på vår arbetsplats och våra arbeten och därför gick vi med på att förlänga arbetstiden med tio procent utan ersättning, säger ingenjörernas representant Joachim Kowalski.

Den magiska 40-timmarsveckan blev istället 44 timmar lång. Amerikanska underleverantören Delphi har fyra utvecklingscentra i Europa. Troligtvis kommer ett av dem att stängas och det blir inte det nybyggda i Krakow i Polen.

– Nu har Wuppertal förbättrat sina chanser, Luxemburg och Paris ligger sämre till, säger Joachim Kowalski.

Kontroversiellt
Men uppgörelsen är mycket kontroversiell. Det tyska facket satte sig emot. De anställda svarade då med att gå ur facket och även arbetsgivaren lämnade det tyska arbetsgivarförbundet, för att sluta det lokala avtalet som strider mot det centrala.

På Delphi i Wuppertal utvecklar de 1 400 anställda elektronik och säkerhetssystem till bilar. Tidigare räknades ingenjörerna med sin spetskompetens som ohotade när bilindustrin flyttar fabriker till Östeuropa.

Fler arbetsplatser försvinner
Från Wuppertal är det en halvtimme till Bochum i Ruhrområdet. Där träffar jag Ferdinand Dudenhöffer, en av Tysklands främsta bilanalytiker.

– När fabriker flyttas följer ofta utvecklingsavdelningarna med. Inget är givet eller säkert i dag och i Polen finns numera även kompetenta ingenjörer, säger han.

Han tror att tysk bilindustri inom tio år kommer att förlora över 100 000 arbetsplatser.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista