"Riksdagen ägnar sig åt fel saker"

Det är sällan som riksdagen tillstyrker förslag från Riksrevisionen. Tre av fyra förslag från Riksrevisionen som tagits upp i riksdagen har avslagits.

Men ordföranden i Riksrevisionens styrelse, socialdemokraten Sören Lekberg, säger att det finns rimliga förklaringar till att riksdagen avslår de flesta förslagen.

– Det är i och för sig inte märkvärdigt i och med att riksdagen många gånger avslår förslag med hänvisning till att det pågår utredningar eller att man vill invänta ett förslag från regeringen, säger Sören Lekberg.

Faller i riksdagen
Riksrevisionens styrelse består av politiker, men majoriteten är tvärtom mot i riksdagen. Så när riksrevisionens styrelse lämnar förslag till riksdagen faller de oftast där.

– Samtidigt tillhör jag ju den grupp i styrelsen som tycker att vi ska vara lite försiktiga med att gå fram till riksdagen, eftersom man vet att man många gånger kommer att få ett avslag där, säger Sören Lekberg.

Att Riksrevisionens granskningar av effektiviteten inte får gehör i riksdagen betyder inte att deras förslag och kritik stannar där. Rapporterna lämnas också till varje granskad myndighet, och vissa förslag riktar sig direkt till regeringen, om att förändra de regler som styr myndigheternas arbete.

Lever inte upp till sin roll
Men Shirin Ahlbäck Öberg, som är statsvetare i Uppsala, och har doktorerat på granskningen av statsmakten, menar att riksdagsbehandlingen av Riksrevisionens granskningsrapporter tyder på att riksdagen inte lever upp till sin roll.

– Det är ingen självklarhet att Riksrevisionens hemställan eller förslag till riksdagen sak antas av berört utskott. Det finns ingen automatik, och det är ingenting som vi rakt av bör förvänta oss. Men det är konstigt att relationen är så pass skev, att det är så stor andel som rakt av får avslag.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det helt enkelt är så att vårt nationella parlament ägnar sig åt fel saker idag. Man lever med en arbetsstruktur som man har haft i många decennier, men verkligheten har förändrats och enligt vår grundlag är granskning en av de tre viktiga uppgifterna för riksdagen: granskning av regeringen och regeringens myndigheter. Men det här är något vi ser systematiskt att riksdagen inte förmår att hantera, för man prioriterar andra saker, säger Shirin Ahlbäck Öberg,

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista