Brandman misstänkt för storbrand i USA

I USA och Kanada rasar stora skogsbränder som förvärras av extrem värme och torka. I Arizona misstänks en brandman ha utlöst den mest omfattande branden i delstatens historia.
Polisen grep idag 29-årige Leonard Gregg, som enligt åklagaren ensam har orsakat den jättelika s k Rodeobranden i Airizona. Skogsbranden har svept fram som en eldstorn och tvingat 10.000 personer att evakuera sina hem och har hittills bränt ner 423 hus till grunden. Bitterheten är stor, särskilt bland brandmän som arbetar dygnet runt med att försöka få kontroll över den mest omfattande skogsbranden i Airizona någonsin. Den gripne tillhör nämligen själv frivilliga brandkåren. Gregg var pank och genom att tända på har han som deltidsbrandman kunnat kvittera ut drygt 100 kronor i timmen för att bekämpa sin egen brand. För några dagar sedan greps en kvinnlig skogvaktare i grannstaten Colorado som utlöst en liknande jättebrand då hon i ett raserianfall brände ett brev från sin f d make. Skogvakaren fick idag avsked eftersom hon, enligt sin arbetsgivare, brutit mot skogvaktarnas etiska regler. Både skogvaktaren i Colorado och brandmannen i Arizona riskerar nu upp till fem års fängelse.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".