1 av 2
Jubel på segerfest. "Da" betyder ja på serbiska.
2 av 2
Klicka för grafik.

Montenegro blir en självständig stat

Montenegro blir en självständig stat. Nu har det bekräftats officiellt, efter den mycket jämna folkomröstningen i söndags. Europa får två nya stater: Montenegro och Serbien.

– 55,4 procent har röstat för Monte Negros självständighet, deklarerar chefen för folkomröstningskommissionen, den slovakiske diplomaten Frantisek Lipka. 

Det återstår visserligen ett fåtal röster att räkna men de kommer inte att förändra resultatet, anser han och tillägger att det inte kommit några klagomål på valfusk än så länge.

Det är EU som har ställt kravet att det inte räcker med en enkel majoritet där mer än hälften är för. Ja-sidan måste ha en tydlig övervikt, minst 55 procent.

EU leder förhandlingar
Det är också EU som kommer att leda förhandlingarna mellan Serbien och Montenegro om själva skilsmässan, hur tillgångar och skulder ska fördelas.

Enligt nyhetsbyrån AFP har EU genom talesmannen för utrikesfrågor, Javier Solana, godkänt resultatet.

I Podgorica, en blivande huvudstad, är de allra flesta för självständigheten. Där fortsätter nu firandet när resultatet blivit helt klart. Hur det ser ut i de norra delarna, gränstrakterna mot Serbien, där ett nej till självständighet varit det naturliga är det mer osäkert.

Besvikelse i norr
Där finns risken att besvikelsen blir stor och kan leda till viss oro. En tredjedel av Montenegros invånare anses vara serber och därmed mer emot en delning av landet.

Nej-sidans företrädare har inte heller godkänt resultatet ännu, vilket också Serbien måste göra. Där säger en rådgivare till premiärminister Vojislav Kostunica att han inte skulle bli förvånad om det kommer anmälningar om brottslighet i samband med folkomröstningen.

Serbien kommer att betraktas som arvtagaren till det nu upplösta landet och behåller platsen i  till exempel FN, medan Montenegro måste ansöka om medlemskap.

Skaka av sig dåligt rykte
Ja-sidans förhoppningar är att Monte Negro nu kan skaka av sig det dåliga rykte, som samlivet med Serbien lett till. Serbien anses ha begått de största övergreppen mot civilbefolkningar under krigen på 90-talet i det forna Jugoslavien.

Montenegro kan efter självständigheten inleda egna samtal med EU om medlemskap. Förhandlingarna är frysta med Serbien eftersom generalen Ratko Mladic inte gripits och överlämnats till krigsförbrytartribunalen.

Gripa Radovan Karadzic
Men EU kommer att ställa krav på Montenegro. Tillsammans med Ratko Mladic är bosnienserbernas president under kriget, Radovan Karadzic, den mest eftersökta och han antas förflytta sig i gränstrakterna mellan Bosnien och Montenegro, där han är född. Så kravet måste rimligen ställas på Montenegro nu att gripa honom.

De kriminella, maffialiknande strukturerna är en annan mörk sida, som ett självständigt Montenegro blir tvunget att ta itu med på allvar och på egen hand. Hittills har det gått lätt att lägga över hela ansvaret för de här svårlösta problemen på regeringen i Serbiens huvudstad Belgrad.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista