En av många kidnappade i Irak.

"Sverige betalade lösen för gisslan i Irak"

Sverige, Frankrike och Tyskland har betalat för att få loss personer som kidnappats i Irak, skriver den brittiska tidningen The Times på måndagen.

Enligt The Times har mellan 18 och 80 miljoner dollar betalats per person för att irakiska kidnappare ska släppa gisslan.

Sverige hör enligt tidningen till de länder som har betalat. Detta kritiseras av många eftersom det kan leda till fler kidnappningar.

Storbritannien betalar aldrig
Storbritannien, däremot är ett av de länder som aldrig betalar lösesummor. Men också det kritiseras eftersom det kan leda till att gisslan dödas. Ett exempel på det är den brittiska hjälparbetaren Margaret Hassan som mördades efter att den brittiska regeringen vägrade att betala för att få henne fri.

Mer än 250 utlänningar har kidnappats i Irak efter Saddam Husseins fall. Av dem vet man att över 40 har mördats men ödet för ytterligare ett femtiotal är ännu helt okänt.

De flesta är irakier
De flesta kidnappade är irakier. Flera tiotal människor rövas bort varje dag och de flesta släpps efter att anhöriga och vänner har lyckats skrapa ihop pengar till lösesumman.

Att ta gisslan har blivit en mycket lukrativ sysselsättning för kriminella ligor i Irak. Ligorna påstås ha kopplingar till den irakiska polisen och säkerhetstjänsten.

Christer Fridén
SR:s Mellanösternkorrespondent

christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista