Säger nej.

Barbro Holmberg avvisar krav på mer tid

Den första juli får kommunerna ansvaret för de asylsökande barn som kommit ensamma till Sverige. Men hittills har ingen kommun sagt ja till att ta över Migrationsverkets boenden för de här barnen, och det är i många fall oklart vart barnen ska ta vägen.

Kommunerna anser att de fått för kort tid på sig att planera övertagandet. Men migrationsminister Barbro Holmberg håller inte med om att tiden varit för knapp.

– Det här är en väldigt efterlängtad reform. Redan 2004 lämnades en utredning och propositionen kom förra året, säger hon.

Men något klart beslut har inte funnits förrän i mars. Har du ingen förståelse för kommunernas problem?

– Jo, det har jag. Jag vet också att det är de kommunala processerna som måste fungera. Jag vet också att det pågår diskussioner mellan Migrationsverket och kommunerna, säger Barbro Holmberg. 

Dubbla roller
Riksdagen tog i mars beslut om att flytta ansvaret för de ensamma asylsökande barnen från Migrationsverket till kommunerna. Den främsta orsaken till beslutet var att komma ifrån Migrationsverkets dubbla roller, när det gäller att både pröva barnens asylskäl och att ta hand om dem.

Men tidsramen mellan beslutet och övertagandet den första juli är alldeles för snäv anser fem av de tio kommuner där Migrationsverket har anläggningar idag.

I ett öppet brev till migrationsministern skriver de att de i grunden är positiva till att ta över ansvaret för barnen, men att det krävs betydligt mer tid.

Ersättningen räcker inte
De befarar också att den ersättning de får för boendena inte kommer att täcka kostnaderna. Hittills har ingen av de tio kommunerna skrivit något avtal med Migrationsverket.

Därmed är framtiden oviss för många av de 140 barn som bor i Migrationsverkets anläggningar. De kommer troligen att flyttas till familjehem eller institutioner.

Att de här barnen tvingas till ännu ett uppbrott är givetvis inte bra, medger migrationsminister Barbro Holmberg.

– Jag förstår att barnen blir oroliga. I vissa fall kanske man måste ha en lösning med familjehem till exempel. Men då ska vi komma ihåg att vissa kommuner kanske inte vill ha institutioner utan kommer att lösa det här även långsiktigt med familjehem. Det är något som väldigt många anser vara en bättre form för omhändertagande av barn, säger hon.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista