LO: Överdriven rädsla för sänkta löner

I Sverige finns en överdriven rädsla för att svenska löner ska sjunka kraftigt i takt med att låglöneländer som Kina och Indien tillverkar och säljer allt fler varor.

Det anser LO:s chefsekonom Dan Andersson som på måndagen presenterade en ny rapport som visar att lönerna stigit mer i Sverige efter det att Kina och Indien gjorde entré på världsmarknaden än före.

– Det är inte så att löntagarna får ut mindre av kakan än tidigare. Vi får ungefär den andel av kakan som vi ska ta ut. Det positiva är att globaliseringen leder till ökad produktivitet och billigare import. Reallönerna stiger nu på ett sätt som de inte har gjort tidigare, säger Dan Andersson.

Farhågor om sänkta löner
På senare år har det ofta framförts farhågor om att svenskarna måste sänka sina löner i takt med att låglöneländer som Kina och Indien tar över tillverkningen och exporten av allt fler varor.

Men den här rädslan är överdriven anser LO:s chefsekonom Dan Andersson. Under de tio år som Kina och Indien växt på världsmarknaden har svenska löner stigit mer än under de 20 åren dessförinnan, visar han i en nyskriven rapport.

Dan Andersson tror på en utveckling där kinesiska och indiska löntagare höjer sina löner på samma sätt som skett i till exempel Sydeuropa snarare än att de svenska sänks.

– Vi ska inte vara ledsna för att spanska kypare får mer betalt, även om det svider i plånboken. Det är helt naturligt att  ska vi ha en prisutjämning mellan länder, säger Dan Andersson.

Grundskolans betydelse
Enligt Dan Andersson är det alltså inte ödesbestämt vad som sker med svenska löner i framtiden. Hur vi själva agerar här hemma har större betydelse än något annat, anser han och lyfter särskilt fram grundskolans betydelse.

– Att det inte blir så många skol-drop-outs som det är nu är helt avgörande för att det svenska samhället ska klara globaliseringen med den nuvarande inkomstfördelningen. Om för många ungdomar trillar ur skolan klarar vi inte konkurrensen med omvärlden, säger han.

Det är viktigare än vad en kinesisk stålarbetare tjänar?

– Ja, grundskolan är mycket viktigare globaliseringsfråga än den kinesiska stålarbetaren

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista