Låg arbetslöshet på Gotland trots varsel

Gotland drabbades i fjol av sitt största varsel hittills när mer än 500 anställda fick sluta på elektronikföretaget Flextronics i Visby. Trots det är arbetslösheten på Gotland rekordlåg i år.
Efter varslet fick 550 anställda gå och flera hundra visstidsanställda fick sluta. I år får ytterligare 95 anställda gå. Som mest var antalet anställda vid Flextronics uppe i 1 300 - i dag är arbetsstyrkan nere i 370. Flextronics stora varsel är det största som hittills drabbat Gotland, men trots det stora antalet uppsägningar är arbetslösheten i dag rekordlåg. I maj var den öppna arbetslösheten nere i 3 procent, så låg har den inte varit på 10 år. Till viss del beror det på att människor gått ur arbetskraften - det vill säga har blivit sjuka, pensionerats eller flyttat. Men det är inte hela förklaringen. Flera andra företag har anställt folk som blivit arbetslösa. - Dessutom har Gotland turistnäringen, livsmedelsindustrin och jordbrukssektorn som står sig starka i lågkonjunkturen, säger arbetsmarknadsdirektör Christer Granegård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".