EU-krav på Telia: sälj Comhem

EU-kommissionen kräver eftergifter från Telia och Sonera för att godkänna sammanslagningen mellan de båda telebolagen. Enligt källor till Ekot ställer nu EU-kommissions som villkor för att godkänna affären att Telias kabel-tv-bolag Comhem säljs ut.
Sammanslagningen mellan Telia och Sonera kommer troligen att kosta Telia mer än vad de trodde från början. Ett av kraven som EU-kommissionen ställer i sina förhandlingar med Telia är nämligen att Telia gör sig av med sitt kabel-tv bolag Comhem, säger Ekots källor. Sonera har ingen kabel-tv Samma krav ställde kommissionen när Telia ville gå samman med Telenor för ett par år sen men den här gången räknade inte Telia med att kommissionen skulle ställa samma krav. Sonera har nämligen inget kabel-tv-bolag, så marknadsdominansen kommer inte att öka om de båda bolagen går samman, resonerar Telia. Men mycket talar för att EU-kommissionen inte bara betraktar Comhem som ett kabel-tv bolag utan också som en leverantör av bredband. Då kommer saken i ett annat läge – för Telia dominerar starkt bredbandsmarknaden i Sverige. Gamla televerk har för stor makt EU-kommissionen har också tidigare uttalat ett starkt missnöje med konkurrenssituationen på den europeiska telemarknaden. De tidigare televerken har fortfarande alldeles för stor makt anser kommissionen. Vilket beror på att de gamla televerken äger så stor del av all infrastruktur för tele och datatrafik. Idag är Comhem en del av Telias affärsområde Internet Services och har omkring 1,4 miljoner tv-kunder och fler än 60 000 bredbandskunder och är ett av de ben som Telias framtidssatsning på bredbandstjänster vilar på. Viktig affär Trots det är det inte troligt att EU-kommissionens krav på att sälja Comhem stjälper fusionen med Sonera. Den affären är mycket viktigare än att behålla Comhem. Mycket tyder alltså på att Telia accepterar kommissionens krav och att besked om hur kommissionen ställer sig till fusionsplanerna kommer som planerat någon gång strax före den 10 juli.
Thorbjörn Carlsson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista