En färg flagnade sönder.

Nio husfärger får underkänt av Folksam

Försäkringsbolaget Folksam avråder från köp av nio husfärger som ingår i test som bolaget genomför. En färg flagnade sönder och åtta blev efter bara ett år kraftigt mögelangripna.

Miljöchefen på Folksam, Jan Snaar, tycker att färgindustrin tillverkar för dåliga färger.

– Det är ju beklagligt, eftersom det här är stora konsumentprodukter. En villaägare som ska måla sitt hus, måla om eller nymåla, har ju väldigt lite guidning att gå efter när han ska välja färg, så att så pass stora färger har betett sig så här redan efter ett år, det känns inte bra, säger Jan Snaar. 

Med hjälp av forskare har Folksam testat 45 av de vanligaste husfärgerna som finns i butikerna. Färgerna har målats på testpaneler som lutar för att den ska åldras snabbare. 

Ska pågå i tre år
Projektet ska pågå i tre år men redan nu, efter ett år, har 36 av 45 färger drabbats av mögelangrepp och andra skador, nio så illa att Folksam alltså avråder från köp.  

För att se om vissa delar av Sverige drabbas hårdare av mögel, har panelerna satts upp på fyra olika platser i landet: på västkusten, i Borås, i Stockholm och i Vindeln i Västerbotten. 

Värst mögelangrepp blir det i Stockholm.  Färg som målats på västkusten är nästan helt utan angrepp. 

Så kallad lågprisfärg klarar sig lika bra, eller dåligt, som de dyra färgerna.   

Mindre med vattenbaserade
Och för första gången visar det sig nu att vattenbaserade färger har mindre mögelangrepp än lösningsmedelsbaserade färger.  

En förklaring till att färgerna möglar på kort tid kan vara att de mögelgifter som är godkända inte har mixats ihop på rätt sätt.

Att kvalitén på färgerna är så dålig upprör många villaägare som hör av sig till Folksam, berättar Jan Snaar. Han tycker att man ska kunna kräva att det ska tillverkas färger som inte möglar. 

– Utifrån ett konsumentperspektiv borde de färger man säljer och gör reklam för vara bra. De borde också hålla på det sätt som reklamen säger, upp till 15 år står det ibland, och vi ser problem här. Bara efter något eller ett par år har det möglat, säger Jan Snaar. 

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".