Sexbrottslingar får för kort behandling

Många kommuner avbryter behandlingen av unga dömda sexualbrottslingar när strafftiden är slut, och staten inte längre står för kostnaden av behandlingen.

Istället för att fortsätta behandling väljer de flesta kommuner att låta pojkarna åka hem, vilket innebär ökad risk för att de ska begå nya sexualbrott. Det säger Eva Persson Göransson som är generaldirektör för Statens institutionsstyrelse.

– Vår erfarenhet säger att det tar oftast behövs minst två år och ofta ännu längre för att bryta ett sådant här beteende. De som är dömda får i regel ett straff på mellan fyra månader och ibland upp till två år. Snittet ligger på ungefär tio månader och då är oftast behandlingen inte avslutad, säger hon.

Bärby och Tunagården
Statens institutionsstyrelse har två hem där man behandlar unga sexualbrottslingar mellan 14 och 20 år. Bärby utanför Uppsala tar emot de som dömts till sluten ungdomsvård för våldtäkter eller annat sexuellt våld.

Till Tunagården utanför Malmö kommer de som omhändertagits enligt socialtjänstlagen eller lagen om vård av unga.

Sedan starten 1999 har ett 70-tal pojkar behandlats och ingen har hittills återfallit i brott.

Sexualundervisning och samtalsterapi
I behandlingen ingår bland annat träning i sociala kontakter, undervisning i sex och samlevnad och samtalsterapi. Men den tar tid. Minst två år, berättar Bengt Hansson som är chef på Tunagården.

– I den första fasen ska man hinna landa. Man ska hinna erkänna brottet. Det är också mycket aktiviteter ute i samhället. Själva samtalsbehandlingen går långsamt framåt, säger han.

Skickas hem
I ungefär hälften av fallen är det kommunen som beställt behandlingen, och då har den alltid fullföljts. Men i de fall där ungdomarna är dömda till slutenvård och där staten står för kostnaden under strafftiden har bara två kommuner hittills valt att fortsätta betala för behandlingen när strafftiden är slut. De andra pojkarna har skickats hem. 

– Det är alldeles för få naturligtvis. Eftersom vi har identifierat ett behov av fortsatt behandling. Då är risken att de återfaller i brott. Då har vi inte fått den tid vi behöver för att bryta det här beteendet, säger Eva Persson Göransson.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".