Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Husrannsakan mot forskningsstiftelser

Publicerat måndag 22 maj 2006 kl 16.45

En pågående polisutredning om misstänkta oegentligheter med miljonbelopp i Stockholms landstings skattefinansierade forskningsstiftelser, har lett till att polisen gjort husrannsakan. Det har gjorts på bland annat det börsnoterade bioteknikföretaget Karo Bio och på två institutioner på Karolinska institutet i Huddinge.

Utredningen leds av vice överåklagare Björn Blomqvist på Riksåklagarens enhet mot korruption. Men han är mycket fåordig om detaljerna.

– Det har skett en husrannsakan där en del material har hämtats in. Nu kommer vi att titta på det materialet och se vilka slutsatser man kan dra av det. Det lär dröja en tid, säger Björn Blomqvist.

En av den svenska universitetsvärldens mest kända professorer, Jan-Åke Gustafsson, är nyckelfigur i den polisutredning som i förra veckan ledde fram till husrannsakan på flera olika platser i Stockholm och Huddinge.

Chef för tre stiftelser
Gustafsson har varit chef för tre stiftelser som skattebetalarna i Stockholms landsting genom åren har finansierat med 100-tals miljoner kronor.

Stiftelsernas pengar har i hög grad använts för forskning som Jan-Åke Gustafsson själv har stått för.

En del av den forskningen är kopplad till det börsnoterade bioteknikföretaget Karo Bio som Gustafsson har varit med och grundat och där han är styrelsesuppleant, men också konsult med ett arvode på en miljon kronor om året.

För två år sedan fick Stockholms landsting ett brev som påtalade och ifrågasatte professor Gustafssons olika roller och fördelningen av skattebetalarnas forskningspengar.

Polisutredning efter brev
Landstingets ledning brydde sig inte om brevskrivaren, men när han brevskrivaren ett år senare ihärdigt återkom i samma ärende, så var man tvungen att ta itu med det, och polisutredningen har blivit en följd av det.

Varken professor Gustafsson eller någon annan ansvarig är i dag misstänkta för brott.

För att en åklagare ska kunna besluta om husrannsakan, som nu bland annat på Karo Bio och på professor Gustafssons institutioner på Karolinska institutet, så räcker det med att åklagaren anser att det finns, som det heter ”skälig misstanke om brott”. Åklagaren behöver inte peka ut någon enskild misstänkt.

Misstänkt mutbrott
Eftersom det i det här fallet är Riksåklagarens korruptionsenhet som utreder så handlar det alltså om ett misstänkt mutbrott. 

Landstinget har nu också varit tvunget att avveckla forskningsstiftelserna som Jan-Åke Gustafsson har varit chef för. De har nämligen inte följt sina stadgar och i praktiken varit olagliga.

En av de viktigaste aktörerna när stiftelserna tillkom var Gustafssons livskamrat och särbo, försvarsminister Leni Björklund.

Belönades med hedersdoktorat
Stiftelserna skapades under hennes tid som socialdemokratiskt landstingsråd. Bland annat för de insatserna belönades hon senare med ett hedersdoktorat på Karolinska institutet.

Karo Bio:s verkställande direktör Per-Olof Wallström säger till Ekot att han inte har någon kommentar till polisens husrannsakan. Professor Jan-Åke Gustafsson hänvisar till Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson, som Ekot dock inte lyckats nå.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".