Lars Danielsson.

Danielsson hörde aldrig av sig till Katastrofkommissionen

Nu kommer nya uppgifter om statssekreterare Lars Danielsson. Han hörde inte av sig till Katastrofkommissionen trots att han kontaktades och söktes upp av kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt. Det framgår av justitieombudsmannens förhör med Johan Hirschfeldt för en vecka sedan som blev offentligt på måndagen.

Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt besökte personligen statssekreterare Lars Danielsson i statsminister Göran Perssons högkvarter Rosenbad den 10 augusti förra året.

Hirschfeldt ville ha en förklaring av Lars Danielsson, som sagt att han talat med statssekreterare Hans Dahlgren på utrikesdepartementet tre gånger på annandag jul 2004 i samband med flodvågskatastrofen. Hans Dahlgren sade inte alls talat med varandra den dagen.

Lämnade över vittnesmål
Vid besöket hos Danielsson överlämnade Hirschfeldt ett dokument med Dahlgrens vittnesmål och med Lars Danielssons egen motsägande berättelse.

”Därefter förmodade jag då att Lars Danielsson skulle återkomma med någon form av besked”, säger Johan Hirschfeldt till JO.

Hirschfeldt träffade Danielsson ytterligare en gång och påminde då om att han inte svarat. Men inget besked kom ifrån Lars Danielsson och när kommissionens texter skulle färdigställas i oktober ringde Johan Hirschfeldt till rättschefen i statsrådsberedningen, Christina Weihe, för att hon skulle påminna Danielsson om att höra av sig. Det kom inte något svar konstaterar Johan Hirschfeldt i JO-förhöret.

Vill inte kommentera
När Katastrofkommissionens rapport presenterades 1 december fanns de olika uppgifterna med om telefonsamtal som Lars Danielsson sa att han ringt och Hans Dahlgren förnekade.

JO, Nils-Olof Berggren, vill inte kommentera den pågående granskningen. Men en detalj som är märklig är att Lars Danielsson i sitt förhör med JO den 28 april säger att han bara hade ett telefonsamtal med Johan Hirschfeldt och inte träffade honom.

14 dagar senare skickar Danielsson en rättelse av det han själv sagt via rättschefen Christina Weihe, och medger att han också träffat Johan Hirschfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".