Tony Blair och Nuri al-Maliki.

Blair blev al-Malikis första utländska gäst

Nästa månad ska de utländska styrkorna i Irak bit för bit börja lämna över till irakiska säkerhetsstyrkor. Det sade den nye premiärministern Nuri al-Maliki bland annat på måndagen när han tog emot sin förste utländske gäst, den brittiske premiärministern Tony Blair.

– Vi har en tidtabell som börjar i juni, sade premiärminister Nuri al-Maliki på en presskonferens i Bagdad.

Det gradvisa övertagandet ska börja då med att brittiska trupper lämnar över kontrollen över två provinser i södra Irak, och innan året är slut hoppas al-Maliki sedan att irakiska styrkor ska ha kunnat ta över i alla utom de två mest problematiska och våldsdominerade provinserna: huvudstaden Bagdad och rebellfästet Anbar väster om Bagdad.

Överraskande besök
Vid den nye irakiske premiärministerns sida stod hans förste utländske gäst. Tony Blair dök överraskande upp i Bagdad på måndagsförmiddagen för att visa sitt stöd för den första riktiga irakiska regeringen.

– Det har varit en tre år lång kamp att nå hit. Den har varit längre och svårare än någon av oss hade velat att den skulle vara, men nu finns en folkvald irakisk samlingsregering. Detta är en ny början, sa Tony Blair.

Hur den irakiska samlingsregeringen lyckas är inte bara avgörande för Iraks framtid utan också för Blairs eget eftermäle.

Högt politiskt pris
Det brittiska deltagandet vid USA:s sida i Irak har stått Blair dyrt politiskt.

Och om den irakiska regeringen inte kan leda Irak framåt löper han risken att bli ihågkommen för ett irakiskt misslyckande mer än för något annat.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".