Oljeregioner missnöjda med Moskva

Vinsterna från rysk olja och gas samlas centralt i Moskva i en särskilt stabilitetsfond. Men ute i de regioner där oljan och gasen produceras växer samtidigt missnöjet med att allt mindre av inkomsterna stannar kvar lokalt.

– Vår ekonomi baseras den på två stora resurser, olja som vi utvunnit i 40 år och gas i sju år. Det är en solid bas i vår budget, berättar Tomskregionens guvernör Viktor Kress.

Det guvernören inte säger officiellt, men som hans nära medarbetare viskar vid sidan av, är att allt mindre av vinsten från regionens två främsta naturtillgångar stannar kvar i Tomsk.

Rekordhöga oljepriser
Irritationen över att bara få fem procent av oljevinsterna mot 20 procent för fem år sedan är stor, särskilt som oljepriserna är på rekordhög nivå.

När det gäller gasen är det ännu värre, anser tjänstemännen i den lokala administrationen. För Tomsk får inte behålla någonting alls av inkomsterna från sin gas. Allt går till Moskva.

Bara genom ett miljöprojekt har en del gas kunnat stanna i regionen. Tomsk uppmuntrar bussföretag, taxi och privatbilister att ställa om bilarna till naturgasdrift.

Bussar drivs med naturgas
I stadstrafiken syns äldre bussar med röda gastuber på taket, bussar som drivs på naturgas. Så kan billigare naturgas komma regionens en miljon invånare till del.

Men när det gäller oljan märks föga för vanliga invånare, inte här och inte i andra oljeregioner. Bensinpriset är nästan lika högt som i Moskva, någon rubel billigare bara och precis som i övriga Ryssland stiger priset stadigt.

Ilskan över detta är särskilt stor i oljeproducerande regioner som Tomsk.

Maria Persson Löfgren, Tomsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".