Tysk pitbull.

Många skadas av allvarliga hundbett

En procent av alla skador som kommer in till landets akutmottagningar är orsakade av hundar. Hundar biter oftast i ansiktet. Skadorna är ofta svåra och kräver långa och komplicerade ingrepp.

På plastikkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö har man den senaste tiden opererat flera allvarliga skador.

– Vi kan ur minnet titta tillbaka på det senaste halvåret och har åtminstone sex mer avancerade skador och ett flertal mindre skador, säger docent Magnus Becker.

Pitbullterrier bet i ansiktet
Ett av de senare fallen inträffade för en vecka sedan då en man i Karlshamn blev attackerad av en pitbullterrier och skadades svårt i ansiktet. Mannen förlorade stora delar av läppen, men med omfattande operationer lyckades man på plastikkirurgiska kliniken i Malmö rekonstruera munnen med gott resultat.

Men just ansiktet är mycket känsligt och skadorna kan ge livslångt handikapp.

– När det gäller munnen till exempel som är aktuellt i det här fallet kan man få problem med att hålla tätt i munnen. Det vill rinna ut i mungiporna när läppen blir stramare och kortare.

Ofta stora blandrashundar
Mer än var tionde patient som tas om hand på plastikkirurgiska kliniken i Malmö har blivit hundbiten och brittiska studier visar att det oftast är stora blandrashundar som attackerar.

75 procent av skadorna är ansiktsskador och nästan hälften av dem som blir bitna är barn under fem år.

Hundbett är komplicerade att åtgärda och kräver långa operationer ofta med mikrokirurgi. Vävnader och nerver slits sönder och risken för infektioner är stor.

– Det är självklart att om man får välja vill man gärna ha en ren amputationsskada med klara kanter, snarare än det här där det är draget och slitet i vävnaden.

Polisen får inte omhänderta direkt
Enligt polisen tillåter inte lagstiftningen att polisen direkt får omhänderta en hund som attackerat och bitit. Det måste ha skett vid minst två tillfällen innan polisen kan ingripa.

Så sent som på måndagen blev en 14-åring i Malmö attackerad av en hund och förd till sjukhus.

– Man vet från studier att det faktiskt är störst risk inom familjen. De flesta blir hundbitna av en hund som man känner till och vet vem det är. Så man bör nog tänka på det som hundägare att det kan hända. Och jag har ännu inte hört en enda hundägare säga att min hund är lömsk eller opålitlig utan alla intygar att detta är världens snällaste hund, säger Magnus Becker.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".