"Riksrevisonens rapporter tas på allvar"

Riksrevisionens rapporter får oftast avslag i de fall de tas upp i riksdagen ofta med hänvisning till pågående utredningar. Men granskningarna och förslagen om förbättringar lämnas även direkt till de myndigheter som granskats, och till regeringen, som ska redovisa för riksdagen vad kritiken lett till. Nu svarar regeringen på kritiken.

– Min erfarenhet är att de här rapporterna från Riksrevisionen gås igenom mycket noggrant och vi redovisar också vid ett par, tre tillfällen per år hur vi bedömer rapporterna. Det är naturligtvis något som diskuteras inom regeringskansliet och behandlas och bereds i sedvanlig ordning och som relativt ofta föranleder åtgärder från regeringens sida av allehanda slag.

– Själv tog jag emot en rapport för en tid sedan som till exempel innebar att vi tillsatte en utredning vad gäller avgiftssättningen i staten. Så min erfarenhet är att de behandlas väldigt noggrant här i regeringskansliet, säger Erik Nymansson, departementsråd på finansdepartementet.

Sysselsättningstödet fick kritik
En fråga, där regeringen häromåret fick allvarlig kritik av riksrevisorerna, gällde regeringens hantering av det tillfälliga sysselsättningsstödet, som skulle stimulera fler jobb i kommuner och landsting.

Där påpekade revisorerna, att regeringen beredde frågan bristfälligt, att stödet sedan kostade mycket mer än budgeterat, och att regeringen gav riksdagen för dåliga prognoser om kostnaderna, och inte heller utvärderade stödet tillräckligt bra.

Erik Nymansson säger att regeringen föreslagit andra rutiner för kontroll av utgifterna, så att regeringen nu måste be riksdagen om nytt lov, ifall liknande, statliga stöd verkar bli dyrare än beräknat.

Regeringen tillsätter utredningar
Riksrevisorernas kritik bemöts ofta från regeringen med svaret att en utredning har tillsatts.

– Ja, det skulle nog en otålig medborgare kunna tycka. Ibland är det väldigt komplicerade frågor. Vissa påpekanden från Riksrevisionen kan enkelt och snabbt åtgärdas, medan vissa andra kräver noggranna överväganden. Det finns olika komplexitet i de frågor som tas upp av Riksrevisionen och det kan innebära att man är tvungen att tillsätta en utredning som går till botten med en fråga och då kan det ta en viss tid.

– Det är alltid så när det gäller lagstiftningsärenden att man måste ta fram ett genomarbetat betänkande som måste ut på remiss och remissinstanser som har kunskap på området måste få yttra sig. Det kan också vara så att vi måste gå till Lagrådet innan vi kan lämna förslag till riksdagen. Detta tar sin tid, säger Erik Nymansson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".