Mp: Tänkbart regera med s och mitten

Uppdaterad 16:43
Miljöpartiet kan tänka sig bilda regering tillsammans med ett borgerligt mittenparti och socialdemokraterna om valresultatet i höst inte ger något av blocken egen majoritet, säger språkröret Peter Eriksson.

Det viktigaste enligt Eriksson är att bryta traditionen med en socialdemokratisk minoritetsregering och att en kommande regering istället består av en koalition med partier som har majoritet i riksdagen.

– Efter valet 2006 måste det bildas en koalition om det parlamentariska läget är ungefär detsamma som nu.

Om ni misslyckas komma överens med socialdemokraterna om en koalition, och de i stället vänder sig till ett borgerligt parti?

– Det är en fördel om vi kan få en majoritetsregering. Det behöver inte vara dåligt om det blir diskussioner som bryter blocktänkandet, som vi aldrig har tyckt varit bra.

– Man kan tänka sig att miljöpartiet är med i en bredare koalition. Det ser vi som en öppning. Det är inte alls uteslutet att vara med och förhandla om en koalition där även ett mittenparti är med.

Ser du det som ett realistiskt alternativ?

– Ja, det gör jag faktiskt. Inte i en första runda. Blockpolitiken är ju rätt cementerad, men om inte den borgerliga sidan skulle komma överens eller om det blir en röd/grön majoritet där man inte kommer överens, då tror jag att det är flera partier som är beredda att diskutera något alternativ.

Vilket parti ser du helst?

– Något av mittenpartierna tycker vi skulle vara möjligt att diskutera med.

Tycker du att det är en mer attraktiv lösning än att vänsterpartiet är med i ett samarbete?

– Det är i alla fall en lösning som inte behöver vara sämre. I vissa frågor är vi överens med vänsterpartiet, i andra frågor är vi inte det. Ska man se det samhällsekonomiskt tycker jag att det vore minst lika bra att ha ett av mittenpartierna med i en koalition, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".