Kommunal bestrider varsel mot vårdare

Fackförbundet Kommunal kommer att bestrida varslen om avsked mot tolv sjuksköterskor och mentalskötare vid en slutenvårdsklinik för barn och unga vid BUP i Stockholm. De anklagas för att systematiskt ha lämnat avdelningen på nätterna, där självmordsbenägna barn vårdas.

– Vi har kontakt med de våra medlemmar och diskuterar och stöttar dem, säger Lilian Karlsson på Kommunal.

Vad har du hört om det som hänt?

– Det jag har hört kan inte jag berätta för det är i förtroende som jag har pratat med dem. Det kan inte jag lämna ut, säger hon.

Lilian Karlsson vill inte kommentera varför Kommunal väljer att bestrida varslen. Den 12 juni ska fack och arbetsgivare träffas och förhandla.

Bristande rutiner
Lilian Karlsson säger att det inte funnits tillräckliga rutiner för de anställda och att personalen inte vetat vad som gäller. Det kan vara förklaringen till att personalen avvikit från arbetsplatsen på natten.

Att personalen avvikit uppdagades med hjälp av vaktbolagens loggar över kortläsarna till patientlägenheterna. Man kunde då se att tolv personer ur personalen vid flera tillfällen lämnat sin avdelning på natten och gått in i tomma patientlägenheter.

Det är oklart vad personalen gjort i de tomma patientlägenheterna, men Olav Bengtsson, som är divisionschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm, ser mycket allvarligt på det inträffade.

Alla tolv är nu avstängda med lön.

”Inte förvånande”
Liknande händelser har inträffat vid rättspsykiatriska enheten på Säters sjukhus i Dalarna och i Sundsvall.

Helena Silfverhielm, som arbetar med psykiatrifrågor på Socialstyrelsen,är inte förvånad.

– Jag blir inte förvånad eftersom det kan vara personal som arbetat dubbla skift och är väldigt trötta. Även om de inte arbetat i dubbla skift så kan arbetet på natten vara ganska långsamt och alla sover, säger hon.

Kan man göra så?

– Nej, det är klart man inte kan, men det handlar om människor och sådant händer när det är människor inblandade, säger Helena Silfverhielm på Socialstyrelsen.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".