Lex Maria föreslås för polisen

För att stärka polisens förtroende hos allmänheten vill länspolismästaren i Västra Götaland, Krister Jacobsson, bland annat införa en Lex Maria för polisen.

Under våren har polisens moral och etik debatteras. Bland annat har JK, Justitiekanslern riktat kritik mot kårandan inom polisen. Och nu ger länspolismästaren i Västra Götaland Krister Jacobsson sig in i debatten. 

– I grunden är det fråga om att göra polisen till en lärande organisation, där man drar nytta av sina misstag, i stället för att vi bestraffar dem som vi kommer åt, vilket bara kanske är en liten del, säger Krister Jacobsson.

Ska vara självsanerande
I en debattartikel i Göteborgs-Posten på tisdagen föreslår länspolismästaren i Västra Götaland, Krister Jacobsson, bland annat att polisen får en Lex Maria, som sjukvården har.  

Polisens Lex Maria ska vara en form av självsanering där alla inom polisen uppmärksammar de fel som begås och att de är villiga att lära av dem. 

I dag har polisen skyldighet enligt polislagen att anmäla en kollega som gjort sig skyldig till brott eller felbeteende. 

Och enligt Krister Jacobsson kommer polisen varken åt felbeteenden eller systemfel med ett sådant regelverk.  

Välkomnas av JK
Justitiekanslern, Göran Lambertz, som bland annat kritiserat kårandan inom polisen genom att påtala problemet med poliser som håller varandra om ryggen och ljuger för skydda kollegor, är positiv till Krister Jacobssons förslag.  

– Vinsten skulle bli att man såg på jobbet på ett annat sätt, att man vågade erkänna vad man har gjort för något, och stå för det och prata om det. Det är framför allt dialogen som Krister Jacobsson är ute efter, och som jag tycker verkar vara en mycket bra tanke, säger Justitiekansler Göran Lambertz.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".