Massprotester planeras i Zimbabwe

Oppositionen i Zimbabwe planerar massdemonstrationer mot president Mugabes regim. Det säger oppositionsledaren Morgan Tsvangerai på besök i Stockholm. Han vill tvinga regeringen att förhandla om en färdplan för att återinföra demokrati och få landet på fötter igen.

– Situationen är mycket svår i Zimbabwe, säger Morgan Tsvangerai. Allt förvärras stadigt. Vi har världens högsta inflation på över tusen procent, 85 procent av folket lever i fattigdom. 

– Sjukhusen har inga mediciner, barn i massor hoppar av skolan för att det saknas pengar till skolavgifter. Och förtrycket – Robert Mugabe tolererar ingen opposition. Många röster har tystnat, många har lämnat landet, säger oppositionsledaren Morgan Tsvangerai.

Nära vinna val
Oppositionspartiet MDC, Movement for Democratic Change, var ytterst nära att vinna valet år 2000. Många bedömare menar att de var de sanna vinnarna, men trakasserier och fusk säkrade valsegern åt regeringspartiet. Samma hände de två följande valen.

– Vi tror på val, men vi behöver sätta ytterligare press på regimen, säger MorganTsvangerai. 

Och han pratar om planer på en folklig motståndsrörelse; fackföreningar, kyrkan, medborgarrättsgrupper och hans eget MDC planerar massaktioner.

– Vi är ännu i planeringsstadiet, säger han. 

Men tidigare massaktioner har ju inte hörsammats och inte haft någon framgång. Vad får er att tro på framgång nu?

Svaret blir att han tror att människor idag är så desperata. Och, säger han, kraven på att Mugabe ska avgå har växt sig så starka i hela samhället. 

Nationell överenskommelse
Ja, Tsvangerai säger till och med att det nära nog råder en nationell överenskommelse om att Mugabe måste abdikera. 

– Jag hoppas att regeringen kommer att inse att den måste förhandla. Vi behöver en färdplan för hur vi ska lösa den nationella krisen, krisen kring konstitutionen och när det gäller fria och rättvisa val.  

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".