Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sahlin.

Sahlin säger nej till onödiga renoveringar

Många hyresgäster får en oväntat hög hyreshöjning efter en renovering av till exempel kök och badrum. Detta måste hyresgästerna kunna få säga nej till, säger samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin, som nu vill ändra lagen.

Greta Näslund i Solna har råkat ut för en renovering som blir dyr.

– Köket ska de riva ut helt och göra om, säger hon.

Får du en hyreshöjning också?

– Det finns preliminär förhandling om en höjning med 1 500. Jag har en fyrarummare, säger Greta Näslund.

Hyrorna höjs
Greta Näslunds 60-tals-fyra i Solna kan hamna på 7 000 till 8 000 kronor i månaden har hon fått höra. Hennes renovering är typisk på flera sätt: Badrummet med stammar behöver bytas ut, det tycker också Greta Näslund. Men då tar bostadsföretaget och blåser ut det intilliggande köket också, fastän hon är nöjd med detta. Då höjs hyran mer än om bara badrummet fixades.

Hyresgästföreningen har inte lyckats stoppa den här typen av renoveringar. 57 ärenden har gått till Hovrätten sedan lagen om just hyresgästinflytande vid ombyggnad kom för fyra år sedan. I praktiskt taget alla fall har hyresgästen förlorat.

Medger att lagen är ett misslyckande
Nu erkänner Mona Sahlin att lagen från 2002 är ett misslyckande för hyresgästerna. De närmaste 20 åren ska miljonprogrammets lägenheter rustas upp och hon tillsätter nu en utredning som ska ge hyresgästerna en avgörande ställning.

– Då måste också den som har besiktningsskyddet och bor där faktiskt kunna säga nej.

Kan det vara så att värdarna rustar upp bara för att få höja hyran?

– Jag känner lite en oro. Ute i kommunerna där det inte är bostadsbrist så är man väldigt rädd om och vill behålla sina hyresgäster. I städer som Stockholm så utesluter inte jag att det här också kan handla om att man faktiskt vill byta hyresgäster, och då höjer man hyran så mycket att gamla damer, som vi har hört om här, tvingas flytta ut och det kommer köpstarkare in. Det tycker jag är förskräckligt, säger samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".