Privat äldreomsorg vanligast i röd-gröna kommuner

Trots att privatisering av kommunal service oftast förknippas med borgerlig politik, är privat äldreomsorg mer utbrett i kommmuner där socialdemokraterna styr ihop med vänstern och miljöpartiet. Det visar statistik från Kommunförbundet.

För Lotta Håkansson Harju, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Järfälla, en av landets mest privatiserade kommuner, är frågan om privat eller offentlig drift inte särskilt laddad längre.

– Som der ser ut nu kan vi jämföra mellan privat och offentlig vård och jag ser inga större skillnader mellan dem egentligen som det ser ut i dagsläget.

Tio procent går till privata alternativ
I kommuner som styrs av s, mp och v tillsammans går i snitt tio procent av den totala kostnaden för äldreomsorgen till privat verksamhet, visar statistik från Kommunförbundet som tidningen Kommunalarbetaren studerat. Motsvarande siffra i borgerligt styrda kommuner är bara åtta procent.

Det är framför allt i rödgrönt styrda kommuner nära storstäderna som privatisering av äldreomsorgen gått långt.

I en av dem, Järfälla norr om Stockholm, är drygt 40 procent av äldreomsorgen privat. Även rödgröna Sundbyberg och Stockholm har kommit långt med privatiseringen. I de kommuner som efter förra valet bytte från borgerligt till socialdemokratiskt styre har andelen privat äldreomsorg inte minskat.

Åsiktsgapet har minskat
Ylva Johansson, äldreomsorgsminister i sittande s-regering, erkänner att åsiktsgapet mellan borgerliga och socialdemokratiska kommunpolitiker när det gäller privat äldreomsorg har minskat.

– Undersökningen visar att det inte är någon stor skillnad vilket styre kommunen har. Jag tror att det är ett tecken på att man tar ställning till man tycker att det är bra av kvalitetsskäl att använda entreprenörer.

Men varför ska man välja en socialdemokratisk ledning när det ändå blir ungefär samma resultat när det gäller hur man driver äldreomsorgen?

– Det viktiga är vad som ska avgöra vem som bedriver äldreomsorg. Fös oss socialdemokrater är det alltid kvalitén som kommer först. Vi ser inget egenintresse i att man driver verksamhet i privat regi, säger Ylva Johansson.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".