Bloggkrönikan den 27 maj 2006

Behövs en politikfri zon i bloggvärlden och är de politiska bloggarna evighetsmaskiner?

”Det är svårt att låta bli att kommentera det senaste inte helt smickrande fokus som hamnat på bloggosfären”, skriver Mr Browns kommentar med anledning av uppståndelsen kring skvallret om statssekreterare Lars Danielsson och vad han gjorde eller inte gjorde annandag jul 2004, tsunamidagen. 

En av de bloggare som spred rykten om Danielsson var folkpartisten Johan Ingerö som efter uppståndelsen raderade innehållet på sin blogg, varpå den tomma bloggen sedan kapades av några meningsmotståndare som därefter la ut ett eget och helt annat innehåll i Ingerös namn. 

Mr Brown funderar om detta är en engångsföreteelse eller bra för bloggosfären? 

”Njae. Tyvärr tror jag att vi kommer att få se mer av sånt här. Det är valår i år och man kan undra om det inte sitter en del skrupelfria valstrateger ute i partierna och undrar hur de skall kunna utnyttja bloggarna för att få ut sådan information som är lite för ’dirty’ för vanlig media. Tyvärr var nog det här bara början på val-snasket i blogistan. Vad som händer framme i september kan man bara gissa…”

Kris med bloggen Veckans bild tycker att det inför valet är dags att skapa en politikfri zon i bloggvärlden:   

”Definitionen på modet just nu verkar…vara ’en blogg är ett sätt att delta i den politiska debatten’, och som en följd därav har det nu börjat bli lite svårt att sålla fram läsvärda blogginlägg som inte innehåller någon form av tråkig partipolitisk propaganda.

Jag tycker att detta förminskar bloggandet.  

I verkligheten finns det ingen bloggosfär. I verkligheten finns bara en stor mängd individer som av helt olika anledningar använder sig av bloggpublicering. Och detta är faktiskt någonting mycket större. 

Så i dag, när det snart bara är 100 dagar kvar till riksdagvalet och debatterandet redan har spårat ur, skulle jag med en väldigt paradoxal vändning vilja gå ut till alla Sveriges bloggare med ett upprop:  

Vad sägs om att lämna munhuggandet till proffsen? Vad sägs om att gemensamt bevara en politikfri zon inom bloggvärlden?  

En bloggutmaning: klarar du av att blogga i hundra dagar utan att beskriva världen utifrån dina åsikter om politik? Utan att racka ned på någon annans åsikter om politik?”

Signaturen Donnie Donut på bloggen kinky afro är inne på liknande tankegångar: 

”Varje gång ordet ’bloggosfären’ nämns går det rysningar utefter min rygg. Förutom att det är ett chockfult ord tycks det också ha blivit namnet på en sorts märklig klubb där medlemmarna förutsätts ha gemensamma intressen (dock oklart vilka). Ett slags virtuellt Rotary för rättshaverister med adsl och adhd. 

Värst är de så kallade politiska bloggarna. Oh boy, vad jag avskyr dem. I huvudsak verkar de göras av personer som så sent som för ett par år sedan utgjorde politikens diskreta gräsrötter.  

Den tiden är förbi – de här personerna är som alla vet politiska bloggare nu. Och de brinner för sin skit permanent. 

På sista tiden har tomtarna varit som besatta av den här Lars Danielsson-sossen…Eller rättare sagt: de har varit som besatta av vem som skrivit vad om Danielsson på internet. Alla tidningar har ju slagit fast att bloggarna har något med den här (rätt torra och oengagerade) härvan att göra, så för en gångs skull har mainstreammedierna gett dem det erkännande de vill ha. De har m-a-k-t. 

En gammal journalistsanning är att alla människor älskar att läsa om sig själva och den tesen bekräftas här på ett nästan övertydligt sätt. De politiska bloggdårarna kastar sig över alla texter som handlar om politiskt bloggande. Sedan kommenterar de dessa texter och skäller på varandra (’oseriös’ är ett outslitligt tillmäle inom pol-blogg-genren) varpå hela förloppet tar ny fart, med nya inlägg. Det krävs helt enkelt väldigt lite kunskapsinput för att generera många megabyte rättshaveristoutput. Enligt termodynamikens energiprincip är evighetsmaskinen en omöjlighet, men frågan är om inte de politiska bloggarna är gåtans lösning på spåren.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Mr Browns kommentar: http://kommentera.blogspot.com/
Veckans bild: http://1000ord.blogspot.com/2006_05_01_1000ord_archive.
html#114812592691138719

Kinky afro: http://kinky-afro.blogspot.com/2006/05/politiska-bloggare-mnsklig.html

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".