Import av illegal läsk kan ge fängelse

Det ska bli hårdare tag mot de som säljer illegalt importerad läsk. Enligt ett förslag som producentansvarsutredningen tagit fram riskerar butiksinnehavare som idag säljer flaskorna böter eller ett års fängelse. Flaskorna som oftast kommer från östeuropa underminerar det svenska pantsystemet.
Svenska folket dricker många miljoner liter olaglig läsk varje år. Importörer köper in läsken billigt, oftast Coca Cola i tvålitersflaskor, från Polen, Tjeckien och Slovakien. I Sverige säljs flaskorna i kiosker och små butiker. Problemet är att konkurrensen snedvrids och att pantsystemet sätts ur spel. Rikard Sjöberg, informationsansvarig på Coca Cola i Sverige, är klart irriterad. "Upprörande" – Vi tycker över huvud taget att det är upprörande när våra varumärken förekommer i samband med illegal verksamhet. Det är ett elände för oss när det fuskas med pant. Det hotar trovärdigheten för pantsystemet och konsumenterna blir osäkra på vilka förpackningar man faktiskt får pant tillbaka för. Den osäkerheten gör att färre lämnar tillbaka flaskorna, säger Sjöberg. Men nu ska de olagliga läskflaskorna från Östeuropa kunna bekämpas mer effektivt. Även butiksinnehavarna ska kriminaliseras enligt förslaget från utredningen. Den som säljer utländsk läsk i flaskor som inte är med i det svenska pantsystemet riskerar böter eller fängelse i upp till ett år. Förslaget ska politikerna ta ställning till efter valet i höst. Returpack positivt Idag är det bara importörerna som begår ett brott, om även kioskägarna som säljer läsken kriminaliseras skulle det vara bra, tycker Jan Rehnberg som är vd för Svenska Returpack, det företag som ansvarar för återvinningen av läskflaskor och burkar. – Jag tycker det är alldeles utmärkt. Det blir en tydlighet, och det är ingen tveksamhet om vem som är ansvarig, säger Rehnberg. – Jag hoppas effekten blir att den illegala importen går ner drastiskt.
Martin Johansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".