Olmert besökte Vita huset.

Israel diskuterar Iran med USA

Israel tror att Iran kan ha kärnvapen redan om några månader och varnar omvärlden för att vara passiv. Det var den nye israeliska premiärministern Ehud Olmerts budskap vid sitt första besök i Vita huset.

– Israel är en nära vän och allierad och om landet skulle attackeras kommer USA att komma till dess hjälp, betonade president Bush vid mötet med den israeliske premiärministern Ehud Olmert.

Bush underströk också att USA aldrig kommer acceptera det hot som ett Iran med kärnvapen skulle innebära för Israel.

Bombade kärnanläggning 1981
1981 då Irak misstänktes utveckla kärnvapen bombade israeliskt flyg en franskbyggd reaktor. Den israeliska underättelsetjänsten tror nu att Iran inom bara några månader kan ha kärnvapen, och varnar för passivitet.

Premiärminister Olmert vallöfte att Israel ensidigt ska lämna över en del av den ockuperade västbanken till palestinierna men behålla delar med stor andel israeliska bosättare, ogillas av Vita huset som vill se en internationellt accepterad förhandlingslösning.

Olmert lovar träffa Abbas
På en punkt har USA fått Olmert att ändra sig: för två veckor sedan ansåg han den palestinske presidenten irrelevant, nu vill han träffa honom.

– Jag kommer att träffa den valde palestinske presidenten Mahmud Abbas i en nära framtid, försäkrade Olmert.

Han uttryckte dock stor tveksamhet om Hamasregeringen någonsin kommer att uppfylla grundvillkoren för förhandlingar: att erkänna Israels rätt att existera som judiskt stat och avväpna terroristgrupperna. Olmert sa att han var beredd att förhandla två till tre år till innan Israel ensidigt drar gränserna.

Nära förhållande till USA
Diplomater på båda sidor har tonat ner förväntningarna på besöket. Det gäller snarast att för hemmapublikerna visa upp bilden av två förtroendefulla vänner.

– Vi har känt varandra sedan 1998 då han var borgmästare i Jerusalem och jag var guvernör i Texas. Du visste nog att du skulle bli premiärminister men jag var inte säker på att jag skulle bli president, sa Bush.

Sedan fortsatte samtalen på tu man hand utan rådgivare i den privata delen av Vita huset.

På onsdagen ska den israeliske premiärministern tala till representanthuset och senaten i sällsynt gemensamt plenum föra att ytterligare understryka det nära förhållandet mellan USA och Israel.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".