Indonesien fortsätter att bekämpa smittan.

Indonesisk familj kan ha smittat varandra

Världshälsoorganisationen, WHO, uttrycker på onsdagen oro efter indikationer på att fågelinfluensa kan ha spridits mellan medlemmar av en indonesisk familj.

Sex av sju människor i en indonesisk familj som fått fågelinfluensan har avlidit. Senaste dödsfallet var i måndags. Då dog en 32-årig man som vårdat sin sjuke son. Det finns nu en oro för att människor i familjen kan ha smittat varandra med den dödliga sjukdomen.  

Forskare har länge fruktat möjligheten av att fågelviruset skulle förändras så att det inte bara smittar mellan djur och människa, utan också människor emellan. Det skulle kunna leda till en världsomfattande epidemi, en pandemi.

Ny utveckling i spridningen
En talesman för Världshälsoorganisationen säger att dödsfallen i den indonesiska familjen utgör den viktigaste nya utvecklingen i spridningen av fågelinfluensa sedan sjukdomen började ge sig tillkänna bland asiatiska fjäderfän för två och ett halvt år sedan.

I den aktuella familjen har man inte hittat några sjuka fåglar som kan förklara smittspridningen.

Men experterna säger att det ännu inte finns några tecken på att människor smittats utöver den nu drabbade familjen, på ön Sumatra i Indonesien.

Inte förvånande
En del experter säger att det inte är så förvånande om smittan sprids mellan människor som varit i mycket nära kontakt med varandra. De säger att det inte behöver betyda att en pandemi är oundviklig.

Åtminstone tre av medlemmarna i den nu drabbade familjen hade vistats nära varandra i ett litet rum under en natt när en familjemedlem var akut sjuk och hostade mycket. Hon arbetade som grönsaksförsäljare vid en marknad där även levande fåglar såldes.

Även tidigare har man noterat fall med misstänkt fågelinfluensaspridning mellan människor, bland annat ett fall i Thailand mellan mor och barn.

Påverkar börsen
Rapporterna om den indonesiska familjen och farhågor om en pandemi har under onsdagen påverkat kurserna neråt på börser på flera håll i världen.

Men en aktie som gick upp var den för företaget som tillverkar Tamiflu. Det är den enda medicin som Världshälsoorganisationen rekommenderar för behandling av fågelinfluensa.

Nils Horner, Peking
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".