Hästar vill leva i flock.

Förbud mot ensamma hästar föreslås

Djurskyddsmyndigheten föreslår nya regler för hästhållning. I de nya reglerna föreslås bland annat att tiden en häst får stå uppbunden i en spilta ska begränsas, att alla hästar dagligen ska få röra sig fritt och att inga hästar ska behöva vara ensamma.

Hästägaren Camilla Wahlberg tycker att förslaget är bra.

– Det är alltid bra när man tänker på djurens bästa och djurskyddslagarna ska ju fungera. Hästar och andra djur ska ju leva så naturligt det går. Man håller de ju på ett onaturligt sätt hur man än vrider och vänder på det. Det är ju bra att få det så bra som möjligt för dem, säger hon.

Enligt en undersökning från Jordbruksverket finns det 14 000 ensamma hästar i Sverige. Men hur många av dem som verkligen är isolerade är oklart.

Hästar är flockdjur
Däremot står det klart att hästar är flockdjur som far illa av att inte ha sällskap av andra hästar.

– Vi vet att det står ett antal ensamma hästar ute i Sverige. De får nästan ingen stimulans överhuvudtaget, säger Åsa Regnander-Dahl är veterinärinspektör på Djurskyddsmyndigheten.

För de hästägare som bara har ett djur kan detta betyda att man måste hysa in hästen hos en annan hästägare, köpa ytterligare en häst eller sälja sitt djur.

Både positivt och negativt
Bo Slättsjö som är hästombudsman på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, menar att de nya reglerna både innehåller positiva och negativa förslag. 

– Det är inte så bra som man hade hoppats men heller inte som man fruktade från början. Man har en mjuk skrivning som gör det möjligt att med sunt förnuft tolka in ganska positiva saker i vissa delar, säger Bo Slättsjö.

Myndighet i blåsväder
Men Djurskyddsmyndligheten har tidigare hamnat i blåsväder, bland annat efter förslaget att förbjuda levande bete vid fiske. Myndigheten kan komma att läggas ner om de borgerliga partierna vinner valet i höst.

En kritiker är kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. 

– Jag tycker att det här är ytterligare ett exempel där Djurskyddsmyndigheten främjar sig från verkligheten och utformar lagar och bestämmelser som blir väldigt udda för de människor som ska leva under dem, säger han.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".