Rättegång om gruppvåldtäkter inledd

Sollentuna tingsrätt inledde på måndagen sin prövning av åtalet mot sex unga män som misstänks för grov våldtäkt på tre unga flickor i Rimbo i Uppland. Av hänsyn till flickornas låga åldrar hålls rättegången bakom stängda dörrar och såväl åklagare som försvarare är förtegna om målet.
Det är sex unga män mellan 16 och 20 år som står åtalade för inblandning i tre fall av gruppvåldtäkter under våren, på tre minderåriga flickor, 13 och 14 år gamla, i Rimbo i Uppland. Våldtäkterna ska ha utförts i februari och april. Vid det första tillfället ska tre av de unga männen ha lurat med sig två av flickorna till en lägenhet i Rimbo under förevändning att de skulle få låna en mobiltelefon. Flickorna ska sedan ha hindrats från att lämna lägenheten och därefter utsatts för sexuella övergrepp av männen. Vid den andra våldtäkten ska fem av de unga männen ha varit inblandade. De ska ha lurat med sig en flicka hem från en fest och sedan förgripit sig på henne. Det var detta våldtäktsåtal som inledde rättegången. Kammaråklagare Björn Skånsberg, som hörde flickan, säger till Ekot att hon höll fast vid sin berättelse och att han därför fortsatt är övertygat om de unga männens skuld. Samtliga åtalade nekar till brott, men erkänner att de har haft sexuellt umgänge med flickan men att det ska ha skett utan tvång. Rättegången fortsätter nästa tisdag med förhör av de åtalade, och därefter ska de andra två misstänkta gruppvåldtäkterna tas upp.
Anna Lithander, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".