Sammanbrott i norsk finansaffär

Det skulle bli den hittills största finansaffären i Norge. Men natten mot måndag bröt förhandlingarna samman mellan Den Norske Bank- DNB - och försäkringsbolaget Storebrand. Anledningen är oenighet om prissättningen vid aktieutbytet.
Det var i slutet av maj som Den Norske Bank - DNB - och Storebrand berättade att det var klart att de två bolagen skulle slås samman till Norges största finanskoncern. DNB, som till hälften ägs av den norska staten skulle i praktiken ta över Storebrand men natten till måndagen drog sig banken ur affären. DNB ville sätta ned priset på Storebrand-aktien efter att ha gått igenom försäkringsbolagets räkenskaper. Det här är den andra fusionen som misslyckats för Storebrand under det senaste året. Förra hösten havererade planerna om att gå samman med finska försäkringsbolaget Sampo. Det var just DNB som stoppade den affären genom sin ägarandel i Storebrand. En stor helnorsk finansjätte stod högre på DNB och de norska politikernas önskelista. Men nu har även en sådan affär misslyckats. På Oslobörsen rasade Storebrandaktien med tio procent under måndagsförmiddagen, medan DNB-aktien gick upp med 5 procent. De som antagligen glädjer sig mest åt misslyckandet är många anställda i bolagen. En fusion skulle ha inneburit att upp till 1 000 personer skulle mista jobben.
Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista