Behovet av läkare växer.

Larm om risk för läkarbrist i Sverige

Platsbristen på den svenska läkarutbildningen gör att många studenter söker sig utomlands. Nu varnar både Högskoleverket och Socialstyrelsen för brist på läkare i framtiden om inte den svenska läkarutbildningen utökas.

– Vi sätter inte någon siffra på det, utan vi för ett resonemang och tycker att en långsiktig strategi med att öka antalet platser och öka utbildningen ganska kraftigt, för annats hamnar vi i en situation där vi tvingas förlita oss på en strategi med kraftig immigration. Det ser vi som en sårbar strategi, och vi tror inte på den, säger Klas Öberg, utredare på Socialstyrelsen.

Idag finns ingen brist på läkare i Sverige, bland annat tack vare att läkare från Polen, Tyskland och Danmark kommer hit för att arbeta.

Spår ökad efterfrågan
Men både Högskoleverket och Socialstyrelsen räknar med att efterfrågan i framtiden kommer att vara mycket högre än tillgången. Det är mot den bakgrunden man anser att antalet platser på läkarutbildningen måste öka.

Kåre Jansson, utredningschef på Läkarförbundet, säger att stora pensionsavgångar de närmaste åren visserligen kommer att öka behovet av läkare, men samtidigt har läkarutbildningen utökats med flera hundra platser de senaste åren, och han är tveksam till om ännu fler är lösningen på problemet, bland annat för att det inte skulle finnas kapacitet inom vården handleda alla dem som är färdiga med grundutbildningen.

– Det finns otroligt mycket annat man kan göra för att häva en läkarbrist. Det kan handla om att man inte ska behöva hålla på så mycket med administrativt jobb som man gör idag. Det finns många andra personalgrupper som nästan har försvunnit ur sjukvården, säger Kåre Jansson.

Tror på invandring
Stenhård konkurrens om platserna på den svenska läkarutbildningen gör att många studenter istället åker utomlands för att läsa till läkare, och sen återvänder när de är färdiga. Det, i kombination med hög arbetslöshet bland läkare i andra länder, gör att Kåre Jansson tvärtemot Socialstyrelsen inte tror på någon läkarbrist i Sverige i framtiden.

– Norrmännen har haft en enorm utbildningsökning, så vi tror att många norska läkare kommer att vilja jobba i Sverige, för det börjar bli svårt för dem att få jobb i Norge. Vi vet att det finns väldigt mycket läkare i Italien som inte har jobb, det finns jättemycket läkare i Tyskland som inte har jobb, och vi kan mycket väl tänka oss att det ska flöda från de här länderna med överkapacitet till Sverige, säger Kåre Jansson.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".