Karikatyrer orsakar våldsamheter i Iran

Irankrisen håller på att förvärras. Det rapporteras om etniskt baserade protester och våldsamheter i de nordvästra delarna av landet där den stora azeriska minoritetsbefolkningen bor.

Dessutom har dessa etniska motsättningarna fått till följd att demonstranter i grannlandet Azerbajdzjan bränner Irans flagga utanför den iranska ambassaden.

Medan den största minoritetsbefolkningen i Iran protesterar mot att ha blivit förlöjligade i en statlig iransk tidning, så går Irans president på onsdagen till starkt angrepp mot USA och hävdar att Washington ligger bakom vad han kallar för provokationer för att destabilisera Iran.

Vad som är orsak och verkan är i det här fallet svårt att avgöra just nu. Klart är att den statliga tidningen i Iran haft karikatyrer där man beskrivit azerierna som ”kackerlackor”, något som väckt vrede bland landets azerier.

Ansvariga har gripits
Azerierna är besläktade med bröderna i norr i den forna sovjetstaten Azerbajdzjan och talar ett turkisktliknande språk medan majoritetsbefolkningen i Iran är persisktalande.

Efter våldsamma demonstrationer har de iranska myndigheterna både stängt tidningen och gripit de ansvariga för karikatyrerna och dessutom bett den azeriska minoritetsbefolkningen om ursäkt. Helt klart är att de iranska myndigheterna minst av allt vill ha etniska upplopp i ett läge där Iran redan känner sig hotat av utomstående krafter.

När nu grannlandet Azerbajdzjan, som är nära lierat med USA, börjar protestera mot Irans behandling av azerierna i Iran, så är det ytterligare ett orostecken för Teheran.

Amerikansk militär på plats
Finns det då något som säger att de officiella anklagelserna från Teheran om att USA och USA:s allierade försöker provocera fram etniska motsättningar i Iran är sanna?

Nej, i fallet med karikatyrerna så är det minst sagt otroligt att någon västmakt kan ha påverkat en statlig iransk tidning att publicera karikatyrer för att sätta igång etniska motsättningar.

Men det går inte att komma ifrån att det till och med funnits uppgifter i amerikanska medier om att amerikansk militär redan finns på plats i Iran. Säkerhetsfolk som har till uppgift att ta kontakt med oppositionella och särskilt då de etniska minoriteterna i landet.

Det kanske inte är en tillfällighet att det förekommit ganska många rapporter om incidenter mellan olika iranska minoritetsgrupper och de huvudsakligen persiska makthavarna på senare tid. Sådana incidenter har annars varit ovanliga under de senaste decennierna.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".