Japan och Sydkorea i toppmöte

Japans premiärminister Koizumi och Sydkoreas president Kim Dae Jung höll under måndagen politiska överläggningar efter finalen i fotbolls-VM, där de båda satt på åskådarläktaren. I kommunikén efter toppmötet sade de båda ledarna att avspänningspolitiken på Koreahalvön måste fortsätta.
Stridshandlingarna i lördags då nord- och sydkoreanska örlogsfartyg öppnade eld i ett omtvistat gränsområde var ett svårt bakslag för president Kim Dae Jung och hans så kallade solskenspolitik gentemot kommunistsidan i norr. Men den sydkoreanske ledaren och fredspristagaren ger inte upp sina ansträngningar att söka avspänning och samarbete med regimen i Nordkorea. I Tokyo förklarade Kim på måndagen att "Solskenspolitiken" måste fortsätta – trots det allvarliga gränsintermezzot. Och president Kim fick helhjärtat stöd av Japans premiärminister Koizumi för försöken att återstarta dialogen med Nordkorea. Stödet till president Kim Dae Jung från Japan saknas emellertid i den politiska debatten på hemmaplan. Bland annat ledaren för det största oppositionspartiet i Sydkorea anser att "solskenspolitiken" nu måste omvärderas. Kommunikén efter måndagens toppmöte i Tokyo betonar också hur viktigt samarrangemanget av fotbolls-VM har varit. Nu finns en god grund för närmare och bättre relationer mellan Japan och Sydkorea försäkrar de båda ledarna Kim Dae Jung och Koizumi.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".