Lars-Eric Petersson.

Fängelse för Skandias förre vd

Försäkringsbolaget Skandias förre vd Lars-Eric Petersson dömdes på onsdagen till två års fängelse. Domen meddelades i Stockholms tingsrätt på onsdagen inför ett stort medieuppbåd.

Lars-Eric Petersson döms till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Han döms för att i december 2000 obehörigen, som det heter i domen, har lyft taket i ett av bonusprogrammen, kallat Wealthbuilder.

Det har kostat Skandia 156 miljoner kronor. Åklagaren hävdade att det hade kostat Skandia 185 miljoner kronor, men tingsrätten satte alltså ner beloppet.

Det blev alltså en framgång för åklagaren på av en av två åtalspunkter.

På den andra punkten frias Petersson.

Inte tillräcklig bevisning
Han åtalades för att i september 2000 skulle ha tillskansat sig, som tingsrätten skriver, 37 miljoner kronor genom att självsvåldigt ha ändrat sitt pensionsavtal med Skandia.

Enligt tingsrätten har åklagarens bevisning på den punkten inte varit tillräcklig och därför frias Petersson.

Åklagaren hade dessutom begärt fem års näringsförbud, men tingsrätten gick inte med på det.

Domen inte enhällig
Tingsrättens dom var inte enhällig, eftersom en av juristerna, tingsfiskalen Niclas Eideholm, ville fria Lars-Eric Petersson helt.

Eideholm anser att det inte är bevisat att Lars-Eric Petersson med uppsåt har undertecknat ett avgörande dokument i åklagarens bevisning, det som kallas Appendix 3:

– Förstod han att det fanns ett tak fortfarande när han skrev under? Jag menar att han inte förstod det, säger Niclas Eideholm.

Han trodde att taket redan var borta? 

– Precis.

Domen kommer att överklagas
Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten senast den 14 juni och försvaret har redan bestämt sig, det blir en överklagan säger advokat Torgny Wetterberg.

– Vi är förvånade över tingsrättens dom att Lars-Eric Petersson blir fälld på en åtalspunkt. Vi tycker att domen är oriktig. Dessutom är ju den bedömning som har gjorts i upphovsfrågan, helt orimlig. Och en av ledamöterna har ju också kommit till en anan uppfattning, säger han.

Du har varit i telefonkontakt med Lars-Eric Petersson i London idag, hur har hans reaktion varit?

– Lars-Eric Petersson är djupt besviken över tingsrättens bedömning. Han har gett oss instruktioner att överklaga och vi ser fram emot ett totalt frikännande i hovrätten.

Hur har han tagit det här?

– Han har konstaterat att han måste kämpa vidare för att få rättvisa i den här saken, säger Peterssons advokat Torgny Wetterberg.

Överåklagare Christer van der Kwast hade ännu sent på onsdagseftermiddagen inte hunnit läsa domen, men han skriver i ett pressmeddelande att han givetvis är nöjd med att man ansett att bevisningen varit tillräcklig i frågan om taket på bonusprogrammet Wealthbuilder.

Han räknar med att kunna lämna mer utförliga kommentarer till domen i början av nästa vecka.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".