Dahlgren förhörd av JO om telefonsamtal

UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren förhördes av JO på onsdagen. JO ville ha svar på om Dahlgren talade med statsminister Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson i samband med larmet om flodvågskatastrofen annandag jul 2004.

Men Hans Dahlgren sa till JO precis som han sagt tidigare, att han aldrig talade med Lars Danielsson.

– Jag har svarat på justitieombudsmannens frågor så gott jag har kunnat, och jag har lämnat samma svar som jag gjorde tidigare både till Katastrofkommissionen och till Konstitutionsutskottet, säger Hans Dahlgren.

Varför är du så hemlighetsfull?

– Därför att jag respekterar att det är JO som avgör när det ska offentliggöras och inte jag, säger han.

Kontrollerat mobilsamtal
Kabinettsekreterare Hans Dahlgren fortsätter förneka att han talade med Danielsson. Hans Dahlgren har inför katastrofkommissionen sagt att han kontrollerat sina mobilsamtal under annandag jul 2004 hos Telia och att det skulle bekräfta att han inte talade med Lars Danielsson.

Men någon lista över samtalen har Dahlgren inte visat och inte heller överlämnat till JO. Och det har man inte heller inte frågat om, enligt JO Nils Olof Berggren.

Det var enbart en muntlig redogörelse som Hans Dahlgren lämnade, enligt Berggren.

Ord står mot ord
Fortfarande står alltså ord mot ord när det gäller Hans Dahlgren och Lars Danielsson och om de hade kontakt eller inte under annandag jul 2004.

Vem som ljuger ska JO försöka reda ut. Före midsommar hoppas Nils Olof Berggren att granskningen ska vara klar.

I nästa vecka väntas en utskrift av JO:s förhör med Hans Dahlgren offentliggöras. Enligt JO Nils-Olof Berggren kan han komma att begära ut bevis från statsminister Göran Perssons kontor om ut- och inpasseringsuppgifter.

Även ytterligare förhör med Lars Danielsson kan bli aktuellt. Men ännu så länge finns inga beslut om detta enligt Nils Olof Berggren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".