CIA: Ljudbandet med bin Ladin äkta

Amerikanska underrättelseexperter från CIA har slagit fast att det är terrorledaren Usama bin Ladins röst på det videoband som nyligen lades ut på en islamistisk hemsida. bin Ladin säger att han personligen valde ut kaparna som störtade in i World Trade Center och Pentagon den 11 september.

Han säger också att den ende dömde för dåden, Zacharias Moussaoui, inte var inblandad, och att av de 500 fångarna på Guantánamobasen är bara två al-Qaidamän.  

– Jag vill börja med att tala om vår hedervärde broder Zacharias Moussaoui, sanningen är att han inte hade något som helst att göra med händelserna den 11 september, säger bin Ladin i ljudmeddelandet. 

– Jag är säker på vad jag säger, för det var jag som var ansvarig för att utse de 19 bröderna. Allah må vara dem nådiga, och jag utsåg inte broder Zacharias att vara med på det uppdraget. Broder Moussaoui togs av den amerikanska polisen två veckor före händelsen, och hade han vetat något aldrig så litet om 11 september-gruppen så hade vi sagt till broder Muhammed Atta, Allah må vara honom nådig, att omedelbart lämna USA.  

Visa för opinionen
Usama bin Ladin vill visa för opinionen främst i Mellanöstern att USA dömt en oskyldig, men med sitt yttrande bekräftar han också indirekt att Moussaoui var med i al-Qaida, även om hans uppdrag var att flyga in ett flygplan i ett terrordåd som skulle ha ägt rum efter 11 september. 

bin Ladin säger också att av de över 500 fångarna som USA internerat på Guantánamobasen på Kuba, är det bara två som är al-Qaidabröder. 

Bandet äkta
CIA:s analytiker konstaterade på onsdagen att det verkligen är bin Ladin som talar på ljudupptagningen.

Att ledaren för terrornätverket nu för tredje gången i år kan meddela sig med sina sympatisörer och nu anknyter till rättssäkerhetsdiskussionerna i väst är anmärkningsvärt. 

USA väljer att hålla bin Ladins arkitekt för 11 september-händelserna i ett hemligt fängelse. CIA anser att det är viktigare att utnyttja honom som informatör än att ställa honom inför rätta.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".