Mål om nätsprit kan bli effektivare

Antalet mål i landets domstolar som rör internethandel med alkohol har nu blivit så stort att de måste centraliseras till ett ställe i landet för att handläggningen skall bli snabb och effektiv, anser överåklagaren i Malmö, Sven-Erik Alhem.

En pågående kartläggning av antalet ärenden, som görs av åklagarmyndigheten i Malmö, visar att en lämplig centraliseringsort kan vara just Malmö.

– De flesta är ense om att man på något sätt bör söka samordna på ett relativt fåtal antal åklagare för att få en enhetlighet i tillämpningen, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

Beslagen ökar kraftigt
Under våren har tullen beslagtagit drygt 100 000 liter alkohol som beställts på internet av tusentals kunder. Det är dubbelt så mycket jämfört med förra året och domstolar översvämmas av överklaganden från personer som fått sin beställda alkohol beslagtagen.

– Många av dem som har beställt varorna besvärar sig över beslagen och vill ha en prövning av domstol, då kan det bli rätt många förhandlingar, och det blir också en rätt stor administrativ apparat att hantera den frågan, säger Sven Erik Alhem.

I väntan på att EG-domstolen kommer med ett slutligt avgörande om det svenska förbudet mot internethandel med alkohol kommer gälla också i framtiden, måste utredningarna av alla överklaganden bli effektivare.

Mer erfarenhet
En del åklagarkammare i landet har mer erfarenhet än andra och en centralisering skulle förenkla kontakterna mellan tull, polis, Skatteverket och åklagare, enligt Sven-Erik Alhem.

– Det är relativt få åklagarkammare som är involverade, som har erfarenhet av alkoholhandeln.

Enligt honom kommer också de företag som driver internethandel med alkohol att kartläggas.

– Under alla förhållanden tycker jag att det är viktigt att man noga uttömmer och ser vilka kommersiella aktörer som kan finnas bakom, så man inte lämnar dem åt sidan.

Tullens lager är fyllda av beslagtagen sprit och på åklagarkamrarna ligger högar med överklaganden och väntar på handläggning. Sven-Erik Alhem menar att EG-domstolen måste komma med ett avgörande senast i höst.

– Det är mycket olyckligt att man inom straffrätten har en sådan här icke slutligen löst fråga hängande, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".