Lena Hallengren läser för Sara och Julia på förskolan Kastanjen.

Förskoleministern: Sen mp-svängning om "nattis" försenar tvingande lag

Miljöpartiet säger nu ja till nattöppna förskolor. I flera år har partiet sagt nej till att tvinga kommunerna att ordna nattomsorg. Häromdagen ändrade de sig. Men Lena Hallengren, socialdemokratisk förskoleminister, tycker att miljöpartiet kunde ha ändrat sig tidigare.

– Det var inte en dag för tidigt. Det var ju tyvärr också lite sent. Det var synd, vi har ju haft chansen både i förskoleproposition och i arbetet med skollagen, men jag är samtidigt glad över att de har omprövat sitt beslut, för jag vet vilken viktig fråga det är för många, inte minst för ensamstående kvinnor, säger förskoleminister Lena Hallengren.

Idag är det frivilligt för kommunerna att ha nattöppna förskolor. Ungefär hälften av landets kommuner har det.

Socialdemokraterna ville göra en lag som skulle tvinga kommunerna ordna nattomsorg om föräldrarna skulle arbeta och inte kunde lösa omsorgen på något annat sätt, men samarbetspartiet miljöpartiet sa nej.

Industri kontra kultur
Socialdemokraterna värnade bland annat om folk som behövde jobba natt inom vården och handeln och industriarbetare.

Men det var kulturarbetare inom musik teater och opera som fick miljöpartisterna att ändra sig.

– De har det ännu svårare, för de har liksom ingen valmöjlighet, folk går inte på opera klockan tre på dagen, utan det är på kvällen, och det känns lite orimligt om man inte kan ordna så att man kan vara småbarnsförälder samtidigt som man är kulturarbetare, säger Mikaela Valtersson, som arbetar med skolfrågor i miljöpartiet.

Den här frågan har ju just passerat i riksdagen, och förskoleminister Lena Hallengren säger att ”det är så dags nu, när det är för sent”.

– Det kan man ju i och för sig säga, men man kan också tycka att det är bra att man som politiker är beredd att tänka om och lyssna på vad folk har att säga.

Räknar med lagförslag
Vad som kommer att hända beror på valresultatet i höst. Sker ingen förändring jämfört med idag räknar Lena Hallengren med ett tvingande lagförslag om nattöppna förskolor.

– Vi hade chansen nu under mandatperioden, nu har de krupit till korset, och det är väl bra att vi har möjlighet att lägga fram skarpa förslag och tydliggöra den här befintliga lagstiftningen efter valet, säger förskoleminister Lena Hallengren.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".