Alvaro Uribe.

Val i Colombia kan bli ett trendbrott

Allt tyder på att Alvaro Uribe i valet på söndag för andra gången i rad kommer att väljas till Colombias president. Men trots det menar många att valet radikalt kommer att förändra den politiska kartan.

Alvaro Uribe talar stolt om att folk har förlorat sin rädsla. Att livet i Colombia har börjat återgå till någon slags normalitet. Han har rätt i att våldet har minskat. Men hur länge?

Cecilia Lopez, senator för det liberala partiet, menar att regeringen överskattar sina framgångar.

– Gerillan är långt ifrån besegrad, säger hon.

– Att högermilisen, eller paramilitären, nu har lagt ner sina vapen är visserligen en stor framgång, men det innebär inte att deras makt har brutits, säger hon.

Risk för nya väpnade grupper
Så länge narkotikaindustrin fortsätter så kan det när som helst uppstå nya väpnade grupper. Leon Valencia, en tidigare gerillaman, håller med, men lyfter fram en annan aspekt som det just nu viktigaste.

– Den civila, icke-väpnade vänstern har i Colombia alltid varit marginell, säger Leon Valencia.

Trendbrott
Men allt tyder på att i det här valet så är det vänsterns kandidat, Carlos Gaviria, som kommer på andra plats, medan det liberala partiet, som i 70 år varit landets mäktigaste parti, hamnar långt efter.

Det är ett historiskt trendbrott som förändrar hela det politiska landskapet och som på lite sikt kan få oanade konsekvenser.

Lars Palmgren, Bogotá
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".