Energifrågan stötesten på toppmöte

Om Ryssland och EU kommer överens kan viseringsreglerna mellan EU-länderna och Ryssland förenklas. Dessutom hoppas EU:s företrädare på att få Ryssland att garantera säkra energileveranser via ett nytt avtal.

Sotji vid Svarta havskusten är inte bara presidentens semesterparadis. Här har ryssar flockats sedan Josef Stalin lät dränera träsken och få bukt med malarian som plågade dem som bodde här då.

På torsdagen är orten värd för ett toppmöte mellan Ryssland och EU.

EU-kommissionens José Manuel Barroso, Javier Solana och ordförandelandet Österrikes Wolfgang Schüssel hoppas skriva avtal om energi, viseringsfrågor och bana väg för ett nytt samarbetsavtal mellan EU och Ryssland från 2007.

Energifrågan stötesten
Enklare viseringsregler blir det ingen konflikt om. Stötestenen är energifrågan där EU är kritiskt mot statliga gasgiganten Gazproms monopolställning.

Ryska Gazprom expanderar i Europa och köper upp företag, men i Ryssland släpps inga utländska aktörer in på gasmarknaden.

Säkra leveranser är ett måste, enligt EU, som inte vill se det som hände i vintras under konflikten med Ukraina upprepas.

Maria Persson Löfgren, Sotji
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".