23 procent av alkoholen köps utomlands.

Statlig alkoholpolitik drivs lokalt

I och med att införseln av alkohol blev fri, försvagades statens möjligheter att styra alkoholpolitiken. Nu är statens taktik istället att på lokal nivå, via skolor och föräldrar, försöka begränsa drickandet.

– Från alkoholkommitténs sida gör vi väldigt många kommunbesök, vi har gjort över 100 kommunbesök nu. Då diskuterar vi hur det ser ut i kommunen med kommunledningen för att få dem att tänka i termer av hur de kan förstärka just där, säger Gunborg Brännström, utvecklingschef vid den statliga alkoholkommittén.

– Den fråga vi alltid ställer är om de känner till att det säljs vidare i just den kommunen, via lastbilar eller på olika ställen. Det hör vi i nästan alla kommuner idag. För att möta den situationen krävs nya strategier och det håller på att utvecklas på flera ställen nu.

Även om svenskarnas drickande minskat lite sedan i fjol, är alkoholkonsumtionen idag 30 procent högre än för tio år sedan. Om hembränning tidigare var ett problem, så har den privata införseln tagit över den rollen.

En av fyra liter via utlandsresor
23 procent av alkoholen förs numera hem via utlandsresor, och ytterligare 10 procent genom smuggling.

Och nu inriktas statens arbete mot alkoholmissbruk mer direkt mot skolor och föräldrar.

– De kommuner som har kommit långt, där märker föräldrarna i skolan att de på föräldramöten får systematisk information kring vad bjudvanor betyder för mitt barn och för mitt barns alkoholkonsumtion. Och föräldrar bereds möjlighet i skolor att diskutera sig samman om vad de kan göra för att stötta varandra för att begränsa och skydda sina barn, säger Gunborg Brännström.

– Eleverna i skolan får i högre utsträckning jobba, inte bara med fakta, utan också med social och emotionell utveckling – hur hanterar jag mig själv i olika situationer?

– Politikerna har fått ökad kunskap och det leder till att de i högre utsträckning avsätter pengar för det här arbetet och så vidare, så jag tror att beroende på vem man är i en kommun märker man det på olika sätt, säger Gunborg Brännström.

Extra stöd till Jämtlandskommuner
I Jämtlands län ska tre kommuner få extra stöd av alkoholkommittén.

– Det är framför allt inom sjukvården, vi försöker att få våra doktorer att uppmärksamma och få en stor del av patienterna som överkonsumerar alkohol att dricka mindre, ungefär på motsvarande sätt gör vi det för gravida via BVC och mödravården, rätt framgångsrikt, säger Thomas Andersson från landstinget i Jämtland som samordnar åtgärderna mot alkoholmissbruk.

– Det vi försöker göra nu är att få kommunerna att ta ett bredare grepp kring de här frågorna i Jämtlands län.

Till grund för Alkoholkommitténs arbete ligger den handlingsplan för alkoholpolitiken som riksdagen klubbade i höstas. I år avsätts 250 miljoner kronor till det.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".