Jordskalv i centrala Stockholm

Kungsholmen i centrala Stockholm drabbades under natten av ett jordskalv som uppmätte drygt 2 på Richterskalan.

Anne Ceylan i stadsdelen Hornstull hade precis gått och lagt sig när hon vid ett-tiden imorse kände av någonting ovanligt.

– Jag halvsov och vaknade av det, helt plötsligt var det som en kraftig duns, allt skakade till i ett ögonblick. Jag tänkte att det måste vara ett jordskalv för vad annat skakar om allt så där? Det kändes som att det kom från marken. Jag blev mest förvånad och lite orolig, jag var med om jordbävningen i Turkiet 1999, berättar Anne Ceylan.

Oroliga människor
Visst var det ett jordskalv även om det tog flera timmar för att få det bekräftat.

Under natten fick polis och SOS Alarm ta emot mängder av oroliga samtal från personer som hört en stor detonation som fick fönster att skallra och hus att skaka, men kunde då inte ge en förklaring till vad som hänt.

Inte förrän i morse kunde seismologen Reynir Bödvarsson konstatera vad som faktiskt hänt.

– Med allra största sannolikhet ett jordskalv, på drygt två på Richterskalan, på Kungsholmen, väldigt centralt i Stockholm, vilket är ytterst ovanligt. Vad jag vet känner vi inte till någt jordskalv av den här storleken tidigare där, säger han.

Med största sannolikhet säger du, skulle det kunna vara någonting annat?

– Det enda alternativet är i sfall en kraftig explosion i ett stängt utrymme, i ett berggrum eller så, men jag känner inte till att något sådant finns där. Jag tror att man kan vara helt säker på att det är ett jordskalv.

När man hör om jordskalv i andra länder så brukar man ju prata om efterskalv, finns det några sådana?

– Nej, det är inte relevant för skalv av den här storleken, och om det skulle bli något efterskalv då är det säkert så litet att ingen känner av det, säger Reynir Bödvarsson.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".