Somaliska flyktingar strömmar till Jemen.

Flyktingar försvinner på väg till Jemen

Människosmuggling från Somalia på Afrikas östkust till Jemen på den arabiska halvön ökar dramatiskt. Tusentals har gjort den riskfyllda färden senaste månaderna. Men många kommer aldrig fram. FN säger nu i en alarmerande rapport att hundratals kastas överbord.

Varje dag tränger hundratals flyktingar ihop sig på de små öppna båtarna för den våghalsiga färden över Adenviken, från Somalia till Jemen. Farkosterna är inte alltid sjövärdiga och ofta går det hård sjö.

Flyktingarna har betalat 300–400 kronor för färden, en färd till det som de hoppas är till en ljusare framtid.

Ökande flyktingströmmar
UNHCR, FN:s flyktingorgan, uppger att det anländer omkring 100 nya flyktingar varje dag till Jemen och att trafiken ökat dramatiskt.

Och historierna som flyktingarna har att berätta är hårresande.

– Några överlevande som nyligen anlände till Jemen vittnade om hur tre medpassagerare slogs ihjäl och sen dumpades i havet, berättar Astrid Van Genderen Stort på FN:s flyktingorgan, UNHCR.

– Historier om hur människor kastats överbord när båtarna är omgivna av hajar är återkommande, berättar hon. Ofta tvingar smugglarna människor att hoppa under pistolhot.

Båtarna utgår från hamnstaden Bossaso i Puntland i nordöstra Somalia. Bossaso är ett himmelrike för smugglare. De är organiserade i karteller och ofta kontrollerade av individer i maktens centrum. Smugglingen är en lukrativ affär som finansierar diverse krigsherrars verksamhet.

Somalier och etiopier
UNHCR uppger att drygt 10 000 somalier och etiopier har anlänt till Jemen under de första fyra månaderna i år. Men den verkliga siffran är sannolikt högre.

Hur många som dött på vägen är omöjligt att veta, men UNHCR uppskattar att runt 1 000 människor dött under det senaste halvåret.

Främst är det somalier och etiopier som flyr undan konflikter, fattigdom och svält.

Den senaste hungersnöden och torkan på Afrikas horn ligger bakom den växande flyktingströmmen och Jemen, på andra sidan Adenviken, är för många inkörsporten till arbete och en illegal flyktingtillvaro i arabvärlden.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".