Jeff Skilling riskerar 185 års fängelse.

Toppchefer i Enron förklarades skyldiga

I USA en jury avkunnat sin dom i av de största företagskollapserna genom tiderna när Enroncheferna Kenneth Lay och Jeffrey Skilling förklarades skyldiga till bedrägeri. De kommer sannolikt att få tillbringa resten av sina liv i fängelse.

Utanför domstolsbyggnaden i Houston i Texas jublade före detta anställda och ruinerade småsparare när domen lästes upp.

– Verkställande direktörer kan inte gömma sig bakom revisorer och advokater eller skylla på att de inte visste, särskilt med tanke på att de har löner på tiotals miljoner dollar just för att vara lojala representanter för aktieägarna, sa åklagaren på trappan till domstolen.

Straffen meddelas senare
Enrons vd Jeffrey Skilling riskerar hela 185 års fängelse, grundaren Kenneth Lay 45 år bakom lås och bom. Straffens längd fastställs först i september.

Den 64-åriga Lay såg tagen ut vid beskedet och hans fru grät.

– Vi är överraskade, eller snarare chockade. Jag anser mig var oskyldig. Men vi älskar Gud och till slut kommer allt att blir bra, sa Kenneth Lay.

Innan kraschen var han den störste bidragsgivaren till president Bushs valkampanj, presidenten kallade honom ”Kenny Boy” och ville ha honom som finansminister.

– Budskapet av dagens utslag är enkelt: Stafflagen kommer att tillämpas lika ivrigt mot ekonomiska brottslingar i företagen som mot gatutjuvar, säger vice justitieminister Paul McNulty.

Systematiska lögner
Enron var ett av världens största företag i energibranschen med 21 000 anställda. Många lockades att investera i Enron, som av affärstidningen Forbes utsågs till USA:s mest innovativa företag sex år i rad.

2001 rasade allt samman. Företaget hade systematiskt ljugit om sina vinster.

Enron blev symbolen för girighet och kriminalitet i en dittills oanad skala. Konsultfirman Arthur Andersen drogs med i fallet och efter Enronskandalen avslöjades an rad andra stora bedrägerier, det största i telekomjätten Worldcom.

Lagar har skärpts
Nu ser det alltså ut som om affärsvärldens tidigare superstjärnor och omslagspojkar får tillbringa resten av sina liv i fängelse.

En konsekvens av skandalen är att lagarna för börsföretagens bokföring och redovisning skärpts väsenligt.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".