Övervikt ökar risk för bröstcancer

Kvinnor som går upp mycket i vikt löper större risk att drabbas av bröstcancer, visar en ny amerikansk studie. Svenska forskningsresultat tyder på samma sak.

– Detta innebär att även överviktiga kvinnor har allt att vinna på att inte ytterligare gå upp i vikt, säger Anders Ekbom, professor vid Karolinska institutet.

Minskar man risken då?

– Man ökar den inte. Man har en grundrisk som är högre än magra kvinnor vad gäller bröstcancer, men man spär inte på den ytterligare om man håller nere en vidare viktuppgång.

Den amerikanska studien, som publiceras i tidskriften Cancer, visar att Kvinnor som går upp mer än 27 kilo efter att de fyllt 18 år löper dubbelt så stor risk att få bröstcancer i jämförelse med kvinnor som går upp nio kilo.

För extremt överviktiga tredubblas risken att drabbas.

Studien omfattar över 44 000 kvinnor, skriver Svenska Dagbladet som citerar den amerikanska studien.

Övervikt är ett allt större folkhälsoproblem, betonar Anders Ekbom.

– Övervikt och viktuppgång är ju ett problem som blir allt större. Man brukar prata i siffrorna 20 till 30 procent som har dessa karaktäristika som ytterligare ökar risken för bröstcancer.

Vad ska en 30-årig överviktig kvinna göra idag?

– Hon ska framförallt sluta röka. Där efter ska hon försöka hålla kontroll på sin vikt, säger Anders Ekbom.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".