Betongklump på startbana på Arlanda

Vid flera tillfällen förra året hittades skrot, som metallstycken och en betongklump, på Arlandas startbanor. Det hade kunnat få allvarliga konsekvenser, säger Egil Cederborg på Luftfartsinspektionen.
– Oavsett mängden av det eller karaktären på det så ska det inte finnas skrot på landningsbanorna, säger Egil Cederborg på Luftfartsinspektionen. Sex interna rapporter Sex interna rapporter från Arlanda Flypglats förra året visar att det funnits lösa föremål som en betongklump och metallstycken på startbanorna. Hade ett plan kört på skrotet hade ett haveri i värsta fall kunnat inträffa. Luftfartsinspektionen undersöker Det här är störningar i flygsäkerheten som inte har rapporterats av flygplatsledningen till luftfartsinspektionen som nu undersöker bristerna i rapporteringen. – Vi ska ha en diskussionen med flygplatsen om innebörden i rapporteringsskydligheten, säger Egil Cederborg på Luftfartsinspektion. Ingen rapport än Hittills i år har flygledningen inte rapporterat en enda händelse till luftfartsinspektionen där det legat föremål på flygbanorna. – Antingen har det inte hänt något i år eller så har det inte rapporterats och då undrar man ju hur mycket har hänt och varför har inte det rapporterats, säger Egil Cederborg på Luftfartsinspektionen.
Daniel Värjö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".