Turiststråken i Dahab ligger öde. Foto: Christer Fridén/SR.

Attentat fick turisterna att överge Dahab

För en månad sedan exploderade tre bomber i den egyptiska badorten Dahab vid Röda havet. 18 människor dödades och sextiotal skadades. Efter det har Dahab blivit lugnt och tyst, för det är inte längre så många turister som tar sig dit.

– Om man jämför med hur det är idag och hur det var före bomberna så är det stor, stor skillnad. Många turister har avbeställt sina resor hit, säger Ahmed, som har en liten souvenirbutik i Dahab.

Några kunder har han inte, inte hans grannar och konkurrenter i butikerna intill heller. Dahab var tidigare speciellt omtyckt av israeliska turister, men de är i praktiken helt borta nu.

Lyckades skrämma
Om det var självmordsbombarnas avsikt att störa turismen i Dahab så lyckades de rätt bra. Men några européer har i alla fall trotsat rädslan och håller den tidigare blomstrande bad- och dykorten igång, om än på sparlåga.

– Vi övervägde ett tag att hoppa av och stanna hemma, berättar Wojtek från Polen.

Men han och hans fru åkte i alla fall i väg till slut för att dyka i Röda havet med Dahab som bas.

De egyptiska myndigheterna lägger skulden för attacken i Dahab på en islamistisk beduingrupp på Sinaihalvön.

Självmordsbombarna påstås ha blivit utbildade av palestinier och den här gruppen anklagas också för att ha utfört de tidigare självmordsattentaten mot turistorterna Taba och Sharm el-Sheikh.

Dödades av polis
Sex medlemmar av gruppen har den senaste månaden dödats, och fyra har gripits, under strider med egyptisk polis. Men ingen vågar tro att den här gruppen är utraderad med det och många är fortfarande rädda.

– Varje gång vi går ner till bron som bombades får jag en otäck känsla i magen och jag försöker undvika platser där många människor samlas, säger Tom, en tysk turist som brukar besöka Dahab två gånger varje år.

Efter bombattacker på Sinaihalvön, i Kairo och i Luxor tycker han det vilar en svart skugga över Egypten.

– Det är inte trevligt, säger han.

Christer Fridén, Dahab
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".